Reklama

Nejočekávanější aukce roku je tu. Nabídne třicítku milionových obrazů

František Kupka: Bílý kůň
Galerie Kodl
Stanislav Šulc

Podzimní aukce Galerie Kodl je tradičně nejočekávanější událostí českého aukčního roku. A letošní nabídka dražby, která se uskuteční již tuto neděli, to opět potvrzuje. Nabídne hned třicítku děl s vyvolávací cenou milion korun a víc. Největší očekávání přitom jsou spojena s obrazem Bílý kůň, který František Kupka vytvořil na základě svých zážitků z Bretagne.

Reklama

Jarní aukce Galerie Kodl přinesla šokující rekord. Obraz Bohumila Kubišty se prodal za 123,6 včetně aukční přirážky a přepsal tabulku nejdražších obrazů prodaných na českých aukcích.

Další dílo stejného autora přitom patří také k hlavním lákadlům aktuální podzimní aukce stejné síně. Jedná se o Zátiší s citróny s vyvolávací cenou 18 milionů korun.

Nepůjde však o nejdražší položku nedělní aukce. Tou se stal obraz Bílý kůň od Františka Kupky, jehož nový majitel bude muset zaplatit minimálně 25 milionů korun plus 20procentní aukční přirážku.

Obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se 29. května 2022 na aukci v Praze prodal za 123,6 miliou korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky.

Český aukční rekord: Sto let starý obraz od Kubišty překonal v aukci Kupku

Obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se na aukci výtvarného umění Galerie Kodl v Praze prodal za 123,6 milionu korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky. Vytvořil tak nový tuzemský aukční rekord, který dosud držel obraz Divertimento II Františka Kupky, jenž se v roce 2020 prodal za 90,24 milionu korun.

Přečíst článek

„Kupka, absolvent vídeňské a pařížské Akademie, se nedlouho před vznikem tohoto obrazu usadil na předměstí Puteaux, kde mohl také plně využít blízkého kontaktu především s bratry Duchampovými, kteří měli na vývoj evropského moderního umění zásadní vliv. I tento obraz je důležitým dokladem toho, jak Kupka dokázal během necelé dekády urazit dlouhou cestu od symbolistického tvarosloví s kořeny v akademickém školení až k naprosté abstraktní čistotě,“ uvádí aukční katalog.

Milionová aukce

Nedělní aukce v Galerii Kodl pak nabídne celkem 31 děl s vyvolávací cenou 1 milion korun a více. Vedle Kupky a Kubišty mezi nabízenými díly nebudou chybět obrazy od Mikuláše Medka (například Svět cibule II s vyvolávací cenou 14 milionů korun) či Zdeňka Sýkory (Linie č. 148 za sedm milionů korun).

Výstava J&T Banka Art Index Pop-Up

Češi se bojí inflace a utrácejí za umění rekordní sumy

Strach z inflace žene Čechy k rekordním útratám za umění. V prvním pololetí se podle specializovaného serveru artplus.cz na tuzemských aukcích protočilo více než 910 milionů korun. A tím rekordy nekončí. Padla také rekordní částka za jedno umělecké dílo a vůbec poprvé se na aukcích prodalo více než 50 procent nabízených děl.

Přečíst článek

A mezi milionovými položkami nebude chybět ani nejdražší žijící tuzemský tvůrce, kterým je letošní devadesátník Theodor Pištěk. Jeho Zátiší s lampami začíná na částce pět milionů korun, u které ale téměř jistě nezůstane. Dosavadní Pištěkův autorský rekord, který je také rekordní sumou utracenou na aukci za dílo českého žijícího tvůrce, drží obraz Adieu, Guy Moll, který se na podzimní aukci Galerie Kodl prodal za více než 25 milionů korun.

Pokud se Zátiší s lampami prodá „jen“ za vyvolávací cenu, půjde o druhé nejdražší Pištěkovo dílo.

„Jedná se o jeden z klíčových Pištěkových obrazů ze samého závěru intenzivní hyperrealistické malířovy fáze. Obraz byl zastoupen na první autorově kolektivní výstavě, kde se objevil společně s americkými a evropskými hyper-, foto- či jinými realisty 60. a 70. let v roce 2011 nazvané East of Eden v Ludwigově muzeu v Budapešti,“ dodává katalog.

David Černý

David Černý: Peníze si jezdím vydělávat do zahraničí. V Česku to nejde

Co říká na kritiku, kterou vyvolala jeho poslední instalace, čtyřiadvacet metrů vysoká socha Lilith v pražském Karlíně? Dá se v Česku vydělat uměním? A skutečně tvoří jen obří sochy? Nejenom o tom hovořil sochař David Černý v dalším díle podcastu Realitního Clubu.

Přečíst článek

Dražba sbírky spoluzakladatele Microsoftu vynesla rekordních 1,6 miliardy dolarů. Výtěžek půjde na dobrou věc

Dražba sbírky umění spoluzakladatele americké softwarové společnosti Microsoft Paula Allena vynesla po jejím druhém a závěrečném dni přes 1,62 miliardy dolarů (38,7 miliardy korun). Je to dosavadní aukční rekord v případě umělecké kolekce, informovala stanice CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obraz malířky Toyen Puis, plus tard (Potom, později) z roku 1950

Další rekordní Toyen. Obraz Puis, plus tard se na aukci v Praze prodal za více než 37 milionů

Přečíst článek
Obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se 29. května 2022 na aukci v Praze prodal za 123,6 miliou korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky.

Češi se v prostředí rekordní inflace přetahovali o umění. V aukcích utratili přes 1,6 miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme