Reklama

Kde se cizincům žije nejlépe? Ve Valencii. Paříž je opačný extrém a Praze sluší průměr

Španělská Valencie byla zvolena nejpříjemnějším městem pro expaty v roce 2022 podle žebříčku společnosti InternNations.
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Miliony lidí brázdí kvůli práci svět. A pokud někdo uvažuje o práci v zahraničí, měl by pozornost zaměřit na španělskou Valencii. Město zvítězilo v žebříčku metropolí s nejlepšími podmínkami pro expaty před Dubají a možná překvapivě Mexico City. Praha obsadila 21. příčku a Paříž – v minulosti tolik vzývaná umělci a intelektuály – se naopak krčí u dna žebříčku pěti desítek měst od společnosti InterNations, který zveřejnil server CNBC.

Reklama

Lidé, kteří hledají výjimečně kvalitní podmínky pro život a zároveň nízké životní náklady, se v poslední době hrnou do španělské Valencie. I proto, že osmisettisícové město, třetí největší ve Španělsku, bylo vyhodnoceno jako nejlepší pro expaty, kteří chtějí žít a pracovat v zahraničí. Vyplývá to z průzkumu mezi více než 12 tisíci respondenty společnosti InterNations, online komunity expatů s více než 4,5 miliony členů po celém světě, uvedl CNBC.

Berňák v patách. Američané žijící jinde se kvůli daním vzdávají občanství, život je pak snazší

Regulace FATCA, která si měla došlápnout na daňové úniky páchané bohatými Američany, dopadá i na běžné Američany žijící v zahraničí. Ti se musejí často zříct občanství, aby jim evropské banky vůbec otevřely bankovní účet. Americké státní pokladně přitom kontroverzní zákon žádné závratné příjmy nepřinesl.

Přečíst článek

Valencie obsadila první místo za to, že je „bezpečným místem s vynikajícím klimatem, pulzujícím nočním životem a kulturou, příjemným městským prostředím a skvělými cestovními příležitostmi, přičemž je stále poměrně cenově dostupná,“ uvedl zakladatel InterNations Malte Zeeck.

Snadná cesta do Španěl

„Pro pracující z jiných zemí Evropské unie je docela snadné se přestěhovat do Španělska bez žádosti o vízum nebo pracovní povolení,“ dodal Zeeck. A mohlo by se stát dalším velkým hotspotem i mezi neevropskými zájemci o práci – španělský parlament nedávno schválil takzvaný „Startups Act“ , který obsahuje vytvoření nového typu víz pro takzvané digitální nomády, které by měly být dostupné od ledna 2023.

Tenerife, Španělsko

Dubaj, Gruzie nebo Albánie. Kde ještě výhodně koupíte nemovitost

Zájem Čechů o nákup zahraničních nemovitostí neopadá, ba naopak. Roste. Podle realitních kanceláří vzrostl objem nákupů starších i nových apartmánů či domů meziročně asi o 20 až 25 procent. K oblíbeným destinacím patří především Španělsko, Chorvatsko či Dubaj, ale například i Albánie.

Přečíst článek

Expaté v Dubaji na druhém místě si užívají dobré pracovní vyhlídky a kreativní obchodní prostředí. A Mexiku City ke třetímu místu pomohly podmínky k usazení ve městě a velmi snadné získání pocitu domova – byť v oblasti životního prostředí a bezpečnostni si nevede nejlépe.

Top 10 nejlepších a nejhorších měst pro expaty žijící a pracující v zahraničí:

pořadí město pořadí město
1. Valencie 41. Řím
2. Dubaj 42. Tokio
3. Mexico City 43. Vancouver
4. Lisabon 44. Milán
5. Madrid 45. Hamburg
6. Bangkok 46. Hongkong
7. Basilej 47. Istanbul
8. Melbourne 48. Paříž
9. Abú Zabí 49. Frankfurt nad Mohenam
10. Singapur 50. Johannesburg

zdroj: InterNations, CNBC.com

Praha se v žebříčku umístila na 21. místě jako druhé město střední a východní Evropy po estonském Tallinu, který obsadil 11. pozici. Praha tak ve srovnání s dalšími světovými metropolemi mimo jiné „porazila“ třeba Kuala Lumpur (22.), Vídeň (27.), Berlín (31.), Ženevu (34.) či Londýn (40.). K umístění ji pomohla jedna z pěti podkategorií týkající se městské hromadné dopravy, v níž se umístila druhá.

Nevstřícní Pařížané

Z 50 měst zahrnutých do analýzy InterNations patří mezi nejméně žádoucí města pro přesun do zahraničí Johannesburg, Frankfurt a Paříž. Hlavní město Francie neuspělo kvůli náročné pracovní kultuře a vysokým životním nákladům – a také tomu, že expati nejsou v Paříži tamními rodáky a dalšími Francouzi příliš vítáni, uvádí studie InterNations.

Průzkum, který proběhl v únoru 2022 a byl zveřejněn tento týden, požádal expaty, aby ohodnotili svou spokojenost s životem v daném městě v pěti hlavních kategoriích. V nich hodnotili mimo jiné kvalitu života, životní prostředí, veřejnou dopravu, snadnost či nesnadnost usazení se, vstřícnost místních obyvatel, přístup k dostupné zdravotní péči, stabilita místní ekonomiky a úroveň jednání s místní samosprávou.

Hongkong

Nejdražším městem pro práci expatů je Hongkong, Praha uzavírá šestou desítku

Titul nejdražšího města pro zahraniční pracovníky letos po dvouleté pauze získal Hongkong, další čtyři příčky patří švýcarským metropolím. České hlavní město se umístilo na 60. příčce, o dva roky dříve přitom byla až 97. Vyplývá to z aktuálního žebříčku životních nákladů pro expaty ve více než dvou stovkách měst ve světě, který sestavuje poradenská společnost Mercer.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prodej budovy hlavní pošty v Jindřišské by byl správným krokem

Prodej „černé díry” v Jindřišské by byl správným krokem. Trápící se České poště může vynést miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme