Reklama

V Míšeňské na Malé Straně to stále žije. Nově tam připravují šneky

Šneci po burgundsku v Tuctu
Se svolením Tucet
Petra Jansová

Do Míšeňské nedaleko Karlova mostu netáhne jen barokní architektura, do turisticky atraktivní ulice míří i milovníci dobrého piva. Už od srpna si tam přijdou na své i ti, kteří dávají přednost vínu.

Reklama

V Míšeňské ulici na Malé Straně se v červnu otevřel nový podnik s názvem Tucet. „Jmenuje se podle jednoho pařížského bistra, kam jsem chodil na ústřice,“ vysvětluje majitel a mimo jiné i známý český válečný reportér Radan Šprongl.

S myšlenkou založit si bistro si pohrával už deset let. A protože je rodilý „malostraňák”, už jeho pradědeček provozoval v nedaleké Mostecké ulici řeznictví a do vedlejšího Lokálu Bílá Kuželka chodí na pivo, padla jeho volba logicky právě na tuto lokalitu. 

Chtěl také rozšířit škálu podniků. „Míšeňská ulice je krásná se vším všudy. Na pivo se chodí do Kuželky, a když se zavřel Vinograf, bohužel, byl bych rád, kdyby tu zůstal, chtěl jsem prostě lidem nabídnout i dobré víno,“ vysvětluje Šprongl. 

Základem jejich menu jsou ústřice a slávky. „Dovážíme je dvakrát týdně čerstvé. Jezdíme si pro ně do Berlína,“ dodává nadšeně začínající podnikatel v gastrobyznyse. Denní nabídku má Šprongl v plánu do budoucna rozšiřovat třeba o kvalitní sýry nebo grilovaná masa. „V gastronomii jsem nováčkem, podobné to ale bylo i s počátky mojí novinářské kariéry,“ usmívá se.

Postupem času hodlá rozšiřovat i svůj tým, ještě v červnu se tam o hosty ve zkušebním provozu, starali tři. Rodinná a přátelská atmosféra je v Tuctu proto byla cítit téměř na každém kroku.

Přízemí Domu u Beránka, tak se památkově chráněný barokní dům jmenuje, už v minulosti fungovalo jako gastroprovoz. To pomohlo snížit vstupní investice. K některým úpravám i stavebním zásahům přesto došlo. Majitel zrekonstruoval dřevěnou palubu na dvorku, okno do ulice je nově otevírací a přibyly i vnější okenní parapety

Prostor v atraktivní lokalitě se uvolnil zřejmě i díky pandemii. „Byla to souhra náhod a možná i díky pandemii jsem si mohl pronajmout prostor, kam se ‚normální’ člověk v minulosti nedostal,“ uzavírá Šprongl.

„Nápad vzešel od kamarádů architektů, kteří mi radili. Páry na rande prý vyhledávají místa, kde mohou sedět vedle sebe a naše nové parapety jsou k tomu jako stvořené,“ usmívá se Šprongl. Začínal se zařízením, které měl v pronájmu od předchozích majitelů a nájmem zaplaceným do října. 

Ústřice na mnoho různých způsobů tam připravují nadále, a kromě Berlína je pro své zakazníky vozí i z Francie. 

Antonio Sandev velí kuchyni.

Poznávejte chutě světa: Tentokrát se vydejte za Středomořím do centra Prahy

Denně čerstvá ryba, pljeskavica nebo burek. Kousek Balkánu můžete ochutnat v Bistru Antonia Sandeva na Skořepce. Navíc za velmi příjemné ceny.

Přečíst článek

Pizza Nuova.

Pražská Pizza Nuova je v padesátce nejlepších pizzerií v Evropě

Internetový gastronomický průvodce 50 Top Pizza zveřejnil žebříček nejlepších pizzerií mimo Itálii. Do výběru se dostala i pražská Pizza Nuova patřící do sítě Ambiente.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Chlebíček v karlínském bistru Jana Paukerta

Chlebíček je český vynález. Znají ho turisté a pochutnávají si na něm i vegani

Přečíst článek
Ondřej Stratil ve svém bistru Golden Egg

Obyčejný byznys: Bistro Golden Egg se rozhodlo uživit na vejcích. Nyní si užívá Velikonoce

Přečíst článek
Polévka za 48 korun, hlavní jídlo za 160. Kde? V Kozí ulici.

Bufet v Kozí ulici: Na dršťkovku za 48 korun tam chodí cizinci i manažeři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme