Reklama

Mohli být slavnější než Beatles. Nyní si ale korejští BTS dávají pauzu

Členové jihokorejské popové skupiny BTS se chtějí od června 2022 věnovat sólové kariéře
Dispatch / Creative Commons / CC BY 3.0
Stanislav Šulc

Hodnota téhle kapely jsou stovky milionů dolarů. Sedmičlenná kapela BTS nejprve prorazila v domovské Jižní Koreji, poté ovládla Asii, až prorazila i v Americe i v Evropě, zvláště u mladšího publika. Stali se slavnějšími než Beatles, abychom parafrázovali proslulý citát Johna Lennona. Nyní se však skupina rozhodla věnovat se sólovým projektům a hlavní kapelu dát na čas k ledu. V Asii to způsobilo šok a otřásla se i burza, kde jsou kotované akcie jejich domovské firmy HYBE. Jak velcí BTS jsou? A jaké rekordy mají na triku? 

Reklama

Začněme pár důležitými informacemi. Agentura Reuters v souvislosti s oznámením přechodu členů BTS na sólovou dráhu připomíná, že se některým z nich blíží věk odvodu do armády a že parlament debatuje o zákonu, který by jim zaručil výjimku podobně jako sportovcům.

V Jižní Koreji je povinná dvouletá vojenská služba. Analytik Li Ki-hun sdělil, že ukončení aktivit a nástup na vojenskou službu může znamenat v roce 2023 finanční ztrátu až 750 miliard wonů, tedy v přepočtu 600 milionů dolarů. Tak velká kapela BTS je. 

A tím výčet nej zdaleka nekončí. BTS jsou nejprodávanější korejskou kapelou i interpretem všech dob. Jako první korejská kapela dokázali v USA prodat více než milion kusů jednoho alba, a získali tak prestižní platinovou desku – a povedlo se jim to hned se dvěma deskami a třemi singly.

Podívejte se na oficiální klip BTS k písni Yet To Come (The Most Beautiful Moment), který na Youtube zhlédlo přes 85 milionů lidí:

zdroj: Youtube

Jako prvním Korejcům se pak podobné certifikace dočkali také v Japonsku, Británii a na dalších velkých trzích. Po Beatles se stali první kapelou, které se povedlo ve Spojených státech dosáhnout první příčky žebříčku prodejů desek se čtyřmi alby za necelé dva roky. 

A samozřejmě BTS patří k monstrům sociálních sítí. Ačkoli s fanouškovskou základnou kolem 22 milionů followerů jejich účty na sociálních sítích zdaleka nejsou největšími, přesto BTS má řadu rekordů (a to včetně těch oficiálně zapsaných v Guinnessově knize rekordů) v počtu zmínek a také v celkové komunikace na síti. 

Start bez fanfár 

BTS mohli být jedna z největších korejských hiphopových kapel všech dob. Původní nápad společnosti Big Hit Entertainment v roce 2010 byl sestavit kapelu kolem talentovaného rappera vystupujícího pod přezdívkou Rap Monster nebo RM. Tomu tehdy bylo šestnáct, ale už patřil k výrazným postavám místní hudební scény. 

Pink Floyd - Experience
video

Pink Floyd složili píseň pro Ukrajinu. První novou skladbu po třiceti letech

Britská hudební skupina Pink Floyd složila novou píseň, první od roku 1994, a to na podporu Ukrajiny, bránící se před útokem Ruska. Skladba "Hey, Hey, Rise up!" (Hej, hej, povstaň!) má posloužit ke shromáždění prostředků pro humanitární účely, uvedla agentura AFP.

Přečíst článek

Během příprav debutu kapely se však šéf Big Hit Entertainment rozhodl k zásadní proměně. Spíše než ostřejší hochy s říznými hláškami a beaty „chceme mladým nabídnout hrdinu, který jim může nabídnou rameno ke spočinutí, aniž by museli cokoli říci". 

Sestava kapely se proto ještě mírně proměnila a její start se odsunul o tři roky. Nakonec se BTS ustálili na sedmi členech a světu se představili v červnu 2013, ačkoli již celých šest měsíců předem byli potenciální fanoušci bombardováni novou kapelou na sociálních sítích. Jejich první album „2 Cool 4 School“ vyšlo v polovině června 2013 a nezaznamenalo výraznější úspěch. První singl odstartoval v korejské hitparádě na pozici 124 a brzy z ní vypadl úplně. Další singl se do hitparády ani nedostal. 

Ještě v roce 2013 vydala kapela druhé album, které si již vedlo lépe a skupina se objevila v některých výročních žebříčcích jako objev roku. K velikosti, která slibovala i mezinárodní potenciál, se však kapela ještě dva roky protloukávala. Vydala další hudbu, vyrazila na koncertní šňůru. 

Zpěvačka Adele v roce 2021 ve Spojených státech bodovala se svým novým albem 30

Prodej starší popmusic v USA loni i díky vinylům rozdrtil novinky

Ani nové album fenomenální zpěvačky Adele označené číslovkou 30, které se dostalo do čela americké hitparády, ani celkově nejprodávanější deska Morgana Wallena s názvem Dangerous: The Double Album loni nezachránily celkové prodeje nových nahrávek v USA. Prodej fyzických a digitálních nosičů a streamování starších, takzvaných katalogových nahrávek loni ve Spojených státech podle analýzy MRC Data dosáhl podílu 74,5 procenta, o 11 procentních bodů více oproti roku 2020, zatímco u novinek ne starších 18 měsíců to loni byla čtvrtina.

Přečíst článek

Změnu však přinesl až březen roku 2015, kdy vyšlo další EP kapely The Most Beautiful Moment in Life, Part 1. Na krátké desce se představují BTS verze 2.0, která později dobude celý svět. 

Cesta na vrchol 

Rok 2015 se pro BTS stal zlomovým. S novým přístupem a materiálem se začaly objevovat skutečné úspěchy. EP The Most Beautiful Moment in Life, Part 1 se prodalo 415 tisíc kopií (do té doby BTS prodávali desítky tisíc kusů nahrávek), singl I Need U se jako první nahrávka kapely dostala mezi Top 5 hitparády a také jako první jejich skladba překonala hranici 100 milionů zhlédnutí na YouTube. 

Expanze BTS nabrala na akceleraci. Vyrazili na turné, postupně vystoupili na čtyřech kontinentech (vedle Asie ještě v severní a jižní Americe a v Oceánii), jejich nahrávky začaly mít úspěch v Japonsku, začala si jich všímat zahraniční média. K tomu vydávali ohromné množství muziky, kompilací, EP... 

Ivo Kahánek
video

Victory Club s pianistou Ivem Kahánkem: Sólovým hráčem se stane jeden člověk za generaci

Je nejuznávanějším českým pianistou současnosti. S velkým úspěchem hraje před publikem doma i ve světě, dnes své umění představí v rámci Pražského jara. Ivo Kahánek je dalším hostem pořadu o úspěchu a cestě na profesní vrchol Victory Club, který představuje byznysový portál newstream.cz.

Přečíst článek

Globální průlom představovalo jejich druhé korejské album Wings inspirované románem Hermana Hesseho Damian, které vyšlo v říjnu 2016. Stalo se nejprodávanější korejskou nahrávkou roku a tím, že se prodaly skoro dva miliony kopií, se BTS oficiálně dostali do milionového klubu.

Co bylo neméně důležité, o albu psala zahraniční média, a to ve značných superlativech. „Jedná se o jednu ze zvukově i koncepčně nejambicióznějších popových desek roku,“ napsal v Rolling Stone Nick Murray. Magazín Fuse album zařadil do svého žebříčku nejlepších nahrávek roku.  

V únoru roku 2017 deska dostala nový název You Never Walk Alone a vyšla globálně. Předobjednávky patřily k nejvyšším toho měsíce na světě. Album dokonce vstoupilo do jedné z vedlejších hitparád společnosti Billboard. A kapela mohla vyrazit na své druhé světové turné, kde vystoupila před více než půl milionem fanoušků. Možná si říkáte, že ve srovnání s největšími hvězdami jde o setinovou velikost. A máte pravdu, ale ještě chvíli vydržte, „kluci" se teprve rozjíždějí, navíc bez podpory velkého globálního vydavatele či promotéra. 

Britney Spears

Řekne popová diva všechno? Britney Spears prodala za stovky milionů práva na své paměti

Britney Spears chce vyprávět svůj životní příběh. Smlouvu na vydání svých pamětí uzavřela s nakladatelstvím Simon & Schuster, které popové divě vyplatí 15 milionů dolarů (asi 324 milionů korun). Víc za paměti dostali jen manželé Obamovi.

Přečíst článek

Navíc na rozdíl od většiny obdobných popových kapel, na BTS je velmi sympatické, že si většinu hudby připravují sami a totéž platí pro texty. Přeci jen kořeny v hiphopové scéně se nezapřou. 

Globální hvězdy 

Na dráhu globálních celebrit se BTS vydali vydáním dalšího EP nazvaného Love Yourself: Her v září 2017. Šlo o první krátkou desku z chystané pětidílné série Love Yourself. EP se dařilo nevídaně doma i v zahraničí, skladby z něj se objevovaly také v prestižních hitparádách, deska samotná postupně rostla v rámci Billboard 200. A za pouhý rok později další díl série s podtitulem Tear již tuto hitparádu ovládl hned po vydání.

Tím se BTS stali jednak prvními Korejci, kterým se nejslavnější hitparádu světa povedlo dobýt, ale také nezpochybnitelnou globální hvězdou, které již čeká jen růst. Nutno dodat, že během následujících necelých dvou let BTS na první příčku Billboard 200 vystřelí ještě třikrát, což se předtím podařilo jen Beatles v roce 1968. 

Kanye West

Génius, nebo šílenec? Kanye West je hvězdou Netflixu a nabízí revoluční přehrávač hudby

Jen málo lidí pomohlo proměnit hudební branži jako Kanye West. Kdysi hitmaker pro slavnější kolegy se v polovině nultých let rozhodl sám vyjít s kůží na trh a od té doby vydal desítku alb, které zbořily hitparády, dostaly se mezi nejlepší nahrávky všech dob. A sám West se stal globální celebritou, prodal přes 160 milionů desek a vydělal miliardy dolarů. Překvapivě nikoli hudbou, ale teniskami.

Přečíst článek

Možná ještě zajímavější než číselné statistiky může být pohled na sílu fanouškovské základy, kterou dokládá následující historka z letošního června. Na jeho začátku se v reakci na akce hnutí Black Lives Matter začalo Twitterem šířit heslo #WhiteLivesMatter, které vytvořilo jedno z propagandistických hnutí napojených na neonacistickou scénu.

K-popové skupiny včetně BTS a Blackpink vyzvaly fanoušky, aby využívali tohoto hesla, ale naplnili je antirasistickým poselstvím. Stačilo pár hodin a na globálních profilech byl tento hashtag dominantně používán právě s antirasistickým poselstvím (což samozřejmě nelze říct o profilech českých, o něž však zájem z globálního hlediska nelze srovnat ani s úplnými začátky BTS). Mimochodem BTS věnovali hnutí Black Lives Matter milion dolarů. 

Bruce Springsteen

Top 10 nejvýdělečnějších muzikantů 2021: Springsteen, Jay-Z, Simon či West

Doba covidová loni přála některým oborům, jako třeba internetovému prodeji či výrobcům čipů, ale překvapivě mezi dotyčnými obory je i showbyznys. Ačkoli pandemická opatření pro většinu muzikantů znamenala nemožnost vyjet na světové turné, přesto mnozí z nich vydělali desítky až stovky milionů dolarů. Žebříčku deseti nejvíce vydělávajících muzikantů, který zveřejnil časopis Rolling Stone, vévodí nestárnoucí rocker Bruce Springsteen.

Přečíst článek

Popularity BTS ostatně využívá řada nadnárodních iniciativ včetně UNICEF. A sami členové jsou si vědomi síly, kterou mají ve vztahu se svými fanoušky, a snaží se jí využívat v šíření pozitivních idejí. Ve svých textech se však zároveň snaží věnovat také tématům, před nimiž se většina společnosti snaží raději zavírat oči – především duševním chorobám, úzkostem pramenících ze sociálního tlaku, společenským tématům, hledání si cesty k sobě samotnému. 

Rok 2020 měl být pro BTS završením cesty z korejského hiphopového podzemí do největších světových arén. Pandemie choroby COVID-19 samozřejmě tyto plány zcela rozmetala, přesto BTS posílili svůj status největší kapely současnosti – a pokud jim někdo konkuruje, jsou to jedině krajanky Blackpink. Bezpochyby ale bude mnohé jejich příznivce zajímat, jak si povedou coby sóloví umělci.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol

Hlavně udržet krok s konkurencí. Jižní Korea investuje obří částku do umělé inteligence a čipů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme