Reklama

Model mimozemšťana E.T. se prodal za těžko uvěřitelnou částku

Henry THOMAS dětský herec USA role natáčení E.T. Mimozemšťan
ČTK
 ČTK

Model postavičky E. T. ze slavného sci-fi filmu režiséra Stevena Spielberga E.T. - Mimozemšťan se v aukci v Beverly Hills prodal za 2,56 milionu dolarů (skoro 58,4 milionu korun). Podle agentury DPA o tom v noci na dnešek informoval aukční dům Julien´s Auctions.

Reklama

Vyvolávací cena originálního modelu od italského návrháře speciálních efektů Carla Rambaldiho byla 500 tisíc dolarů. Očekávalo se, že se prodá za částku v rozmezí od dvou do čtyř milionů dolarů. Kdo se stal novým majitelem postavy E.T., aukční síň nezveřejnila.

Valérie Dvořáková a Anna Pulkertová z Art Servisu J&T Banky

Umění 2022: Rekordní prodej Bohumila Kubišty ukazuje ochotu sběratelů utrácet

Komplikovaný. Tak hodnotí končící rok odborníci ze všech sfér lidské činnosti. Umění nevyjímaje. Kvůli válce na Ukrajině a rostoucím obavám z ekonomické recese se na sběratelství a umění zdánlivě nedostávalo. Přesto i takto komplikovaný rok přinesl celou řadu výjimečných událostí. Ty nejdůležitější vybírají Anna Pulkertová a Valérie Dvořáková z Art Servisu J&T Banky.

Přečíst článek

Na modelu, který je považován za technicky mistrovský kousek, je více než 85 pohyblivých bodů. Díky nim mohlo při natáčení dvanáct odborníků ovládat například mimiku E.T., nos, oči, ústa, oční víčka, paže, ruce nebo prsty.

Film, který kromě dalších ocenění dostal čtyři Oscary, vypráví příběh mimozemšťana, který se během pobytu na Zemi seznámí s chlapcem Elliottem. Toho si zahrál Henry Thomas, jeho mladší sestru Drew Barrymoreová. Ta nedávno přiznala, že při natáčení filmu věřila, že E.T. je skutečný.

V aukci se kromě hlavního hrdiny filmu z roku 1982 prodávaly boxerské rukavice, které používal Robert DeNiro ve filmu Zuřící býk, nebo koště Nimbus 2000 Harryho Pottera.

Nejstarší dochované džíny z roku 1857 se prodaly v aukci za 114 tisíc dolarů (asi 2,6 milionu korun)

Nejstarší džíny na světě se prodaly za miliony. Ležely na dně moře

Nejsou to nejmodernější a rozhodně ne nejkrásnější džíny na světě, ale zato nejdražší. Nejstarší objevené džíny na světě z roku 1857 se prodaly v aukci za 114 tisíc dolarů (asi 2,6 milionu korun) a podle expertů zřejmě byly jedním z prvních modelů s pětiknoflíkovým zapínáním, kterým se později pod označením 501 proslavil Levi Strauss, jenž vznikl až o šestnáct let později, uvedl server BBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jurský park
video

Jurský park měl premiéru před 30 lety. Spielberg jím změnil filmovou zábavu

Přečíst článek
Corbyho-Schoyenův kodex jde do aukce

Jedna z nejstarších knih světa jde do aukce. Prodat by se mohla za desítky milionů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme