Reklama

Mezinárodní urbanistická soutěž na obnovu Florence má vítěze

Budoucí podoba okolí Negrelliho viaduktu.
IPR/A69
Petra Jansová

Brownfield na Florenci se změní podle projektu týmu složeného převážně z domácích ateliérů UNIT architekti, A69 – architekti a v Londýně působícího studia se slovenskými kořeny Marko & Placemakers.

Reklama

Vítězný tým má již zkušenosti s obnovou v Praze. UNIT architekti se podíleli na urbanistické studii Kyje-Hloubětín, zatímco A69 mají pod palcem přestavbu smíchovského terminálu.

„Vítězný projekt si nás získal pro jeho městské řešení s přiměřeným měřítkem a návrh propojení mezi Těšnovem a Žižkovem s novým veřejným prostorem na úpatí Žižkova. Navíc řeší možnost budoucího nového umístění magistrály v prostoru Těšnova, které dává příležitost pro vytvoření nového městského parku,“ uvedl k výběru odborné poroty Petr Hlaváček, náměstek pražského primátora.

Na všechny finálové projekty se můžete podívat do následující galerie.

Brownfield kilometr od Staroměstského náměstí se změní

Florenc je jedním z nejvytíženějších pražských dopravních uzlů, ale také brownfieldem pouze kilometr vzdáleným od Staroměstského náměstí. Jeho současný charakter je utvářen dopravní infrastrukturou včetně autobusového nádraží Florenc, vlakového Masarykova nádraží a magistrály.

Do soutěže vyhlášené na jaře tohoto roku se přihlásily téměř dvě stovky týmů, do užšího výběru poroty se dostaly tři. Kromě vítězného porota vybrala i práci švýcarského tandemu agps Architecture, Atelier Girot a IBV Hüsler, který má za sebou práci na projektu překrytí dálnice na curyšském předměstí Schwamendingen.

Nové kanceláře vzniknou v Port7 v pražských Holešovicích.

Porada na lodi a výhled na Prahu slibují nové kanceláře v Holešovicích

Zážitková kuchyně, soukromý vstup na terasu nebo kotviště na Vltavě. V pražských Holešovicích vznikne již desáté coworkingové centrum společnosti Scott.Weber Workspace.

Přečíst článek

A do finálové kola se dostal i projekt nizozemské de Architekten Cie., LOLA Landscape Architects s českým ateliérem M2AU. Nizozemské portfolio zaujme hlavně transformací nevyužitého přístaviště v Amsterdamu. 

„Za sebe bych moc rád v budoucnu spolupracoval s týmem de Architekten Cie., M2AU, LOLA landscape architects na řešení Těšnova, posunu magistrály, novém parku a nových veřejných budovách. S týmem agps Architecture, Atelier Girot a IBV Hüsler pak na dlouhodobé dočasné úpravě magistrály,“ konstatoval Hlaváček.

Soutěž organizuje plánovací kancelář ONplan. 

Burdž Chalífa

Covid přifoukl ceny realit v Dubaji. Trh čeká ochlazení

Anglický developer Danny Inman si nemůže koupi bytu v prestižní dubajské části Marina vynachválit. Z nákupu loni nevycouval ani po příchodu covidové pandemie. „Za rok se hodnota našeho bytu zvýšila o 20 procent,“ říká. „Navíc jsme tu v teple přečkali měsíce britského lockdownu,“ dodává. Dubajské nemovitosti mají za sebou dva roky silného růstu, ale vypadá to, že do pouštní oázy přichází ochlazení. 

Přečíst článek

Na bunkru uprostřed polí vyrostla dřevostavba pro turisty

Ticho, klid a výjimečný výhled nabízí experimentální dřevostavba na pohraničním opevnění ve Vratěníně na Znojemsku. Experimentální, protože její autor, architekt Jan Tyrpekl, se snažil minimalizovat náklady.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Vltavská filharmonie

Vltavská filharmonie: Stát by měla do 10 let a stane se symbolem Prahy, říká urbanista

Přečíst článek
Budova projde rekonstrukcí.

Architekt: Hlavák je jedinečný. Takové nádraží nemá žádné evropské město. Proto jsme ho chtěli zachovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme