Reklama

Více stromů a laviček. Proměna Malostranského náměstí se prodraží

Malostranské náměstí projde proměnou.
IPR
Petra Jansová
pej

Pražští radní odklepli finance na proměnu Malostranského náměstí. Ta se navýšila o deset milionů korun. Jak se přemění jedno z nejvýznamnějších náměstí v Praze?

Reklama

Úpravu Malostranského náměstí v Praze provede stavební společnost Gardeline. Proměna se oproti plánovaným 75 milionům prodraží o deset milionů. Důvodem je nedostatek pracovních sil.

Změní se horní část náměstí, odkud zmizí parkoviště, rozšíří se chodníky, a naopak se zúží jízdní pruhy pro automobily. Práce by měly podle radních hlavního města Praha, kteří v pondělí schválili zadání zakázky, začít už na jaře příštího roku. 

Jak bude vypadat Malostranské náměstí v budoucnu se můžete podívat do následující galerie.

Místo parkoviště lavičky a kašna

Cílem přeměny je vytvořit z náměstí místo k setkávání, na uvolněných prostranství bude nová kašna, lavičky a také stromy. Prioritou projektu je co nejvíce zachovat historickou podobu včetně původních lamp, dlažeb, morového sloupu i ruční pumpy. 

Projekt na novou podobu Malostranského náměstí, který vzešel z architektonické soutěže vypsanou Institutem plánování a rozvoje Prahy (IPR) v roce 2014, vypracovali architekti Martin Hájek, Václav Hájek a Petr Horský.  

Okolí stanice Metra D

Urbanismus kolem stanice Olbrachtova navrhnou nizozemští architekti

Urbanismus u stanice metra D Olbrachtova navrhnou architekti nizozemského ateliéru Benthem Crouwel Architects, jejichž projekt vzešel z mezinárodní architektonické soutěže.

Přečíst článek

Práce začnou na jaře v horní části náměstí, tedy mezi Lichtenštejnským palácem a kostelem sv. Mikuláše. Dále budou pokračovat směrem dolů, součástí bude další archeologický průzkum. „Na zcela hotové náměstí se můžeme těšit na přelomu 2023 a 2024, bude to záležet i na průběhu archeologických prací,” uvedl náměstek primátora Petr Hlaváček (TOP 09). 

Vrátí se socha maršála Radeckého?

Hlaváček rovněž se Spolkem Radecký Praha s podporou radnice Prahy 1 usiluje o to, aby se na náměstí vrátila jezdecká socha rakousko-uherského maršála Radeckého, která tam stála mezi lety 1858 a 1919. 

Podle Hlaváčka s tím vedení města nyní nepočítá, ale místo pro sochu na zrekonstruovaném náměstí bude. „Mysleli jsme na to, kdyby tam v budoucnu nějaká politická reprezentace pomník chtěla umístit, tak je tam prostor, kde nejsou sítě. Ale vlastní rekonstrukce pro to žádné kroky neudělá,” řekl.

Ondřej Chybík, architekt

Mrakodrap může do Ostravy přinést novou energii, říká architekt Chybík

Architektonický ateliér Chybik+Kristof se podepsal pod spoustu projektů od rezidenčních staveb po veřejné nebo experimentální jako je food market Manifesto v Praze. Za svoji práci byli architekti z Brna také mnohokrát oceněni, naposledy zaujali porotu prestižní MIPIM Awards projektem Vinařství Lahofer. „Vytváří se povědomí nejenom o nás, ale i o české architektuře, ale vlastně i o tom, že se na Moravě vyrábí víno. To považuji za hodně důležité,” říká v rozhovoru pro newstream.cz jeden ze zakladatelů studia Ondřej Chybík.

Přečíst článek

V roce 2016 město v dolní části náměstí zrušilo parkoviště a pokoušelo se tam pořádat kulturní akce, ale bez většího zájmu veřejnosti. Město také na náměstí zrekonstruovalo tramvajové koleje, kolem kterých umístilo novou dlažbu, jež bude po celkové opravě umístěna na celém prostranství.

Jaroslav Havel

Advokacie přináší velkou míru svobody, říká právník miliardářů Havel

Svoji kancelář založil Jaroslav Havel před dvaceti lety, vybudoval z ní největší právní firmu ve střední Evropě. Zastupuje největší klienty v Česku a na Slovensku, velké korporace, miliardáře, veřejný sektor. Podílí se na tvorbě legislativy. Jak sám říká, baví ho složité koncepty, které umí řešit. Jak se staví kancelář s cílem být nejúspěšnější?

Přečíst článek

Škoda Auto, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Bude hůř, aby bylo líp. Co čeká ekonomiku v příštím roce?

V Česku se letos v říjnu vyrobilo o celou třetinu méně aut než loni v říjnu. Jedná se o zásadní příčinu toho, proč se rekonvalescence české ekonomiky po pandemickém šoku poněkud protahuje. Vždyť nebýt čipového hladomoru – klíčového důvodu propadu automobilové výroby – letošní meziroční vzestup tuzemského průmyslu by byl více dvojnásobný. Takto ale bude příznivou zprávou i to, pokud průmysl letos vzroste o desetinu. Příští rok však bude těžký – ale pak spatříme světlo na konci tunelu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nová Palmovka

Praha plánuje postavit tisíce bytů i nové čtvrti. Pomoci by mohl i soukromý sektor

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme