Reklama

Kyjev ožívá „nočním” životem. S ostychem, ale natruc Putinovi

I v době války se obyvatelé Kyjeva chtějí scházet s přáteli, i natruc Vladimiru Putinovi.
ČTK / AP
Dušan Kütner

V posledních týdnech je v Kyjevě stále snadnější najít nějakou taneční párty, i když se kvůli nočnímu zákazu vycházení konají ve dne. Lidé začali chodit do kaváren nebo jen posedět u řeky s přáteli, i s vědomím, že se na nebi může objevit další ruská raketa. Někteří se trochu stydí, přece jen „bavit” se uprostřed války… je to vůbec etické? Ale po dvou letech proticovidových omezení a téměř půlroční válce se mnozí shodují, že je to pro ně spíše psychoterapie a zároveň vzkaz Putinovi, že se nepoddají, napsal deník The New York Times.

Reklama

Jednu z tanečních párty organizátoři plánovali několik týdnů, se zabezpečeným prostorem, dýdžeji, drinky, pozvánkami a samozřejmě ochrankou. Ale poté, co nedávný raketový útok daleko od předních linií zabil na střední Ukrajině více než 25 lidí včetně dětí, útok, který hluboce znepokojil celou Ukrajinu, se organizátoři setkali, aby na poslední chvíli učinili těžké rozhodnutí.

Měli by oslavu odložit? Rozhodli se: V žádném případě, napsal The New York Times. „Přesně to Rusové chtějí,” řekl Dmytro Vasylkov, jeden z organizátorů.

Sergej Brin se rozvádí

Stanislav Šulc: Okurková sezona je tu. I Wall Street řeší, s kým se vyspal Elon Musk

Tipněte si, co v současnosti nejvíce hýbe Wall Street? Rekordní inflace? Ani náhodou! Úrokové sazby a jejich případné další zvyšování Fedem? Tipujte dál. Možná by vás napadlo, že by to mohla být válka na Ukrajině a s ní spojené problémy? Ale ani to není tak úplně pravda. Nejvíce americkým byznysem v současnosti otřásá skandál Elona Muska, který se údajně vyspal s manželkou zakladatele Google Sergeje Brina.

Přečíst článek

A tak nainstalovali obrovské reproduktory, spustili klimatizaci a zakryli okna místnosti ve staré továrně na hedvábí tlustými černými závěsy. Pak otevřeli dveře a jako na povel se místnost zaplnila mladými muži s volnými košilemi a mladými ženami v upnutých černých šatech a všichni se pohybovali v rytmu hudby jako v transu. „Pokud víte, jak s tím naložit, je to lék,” řekl deníku jeden z účastníků Oleksy Pidhorecky, mladý muž, který žije se svou babičkou a nebyl venku celé měsíce.

Menší pocit provinilosti

Po dlouhém tichu se noční život v Kyjevě vrací zpět. Mnoho lidí se vydává ven poprvé od začátku války. K pití u řeky. Setkat se s přítelem. Posedět v baru a dát si koktejl. Nebo tři. Kyjev je město plné mladých lidí, kteří byli dva roky zavřeni, nejprve kvůli covidu a poté kvůli válce s Ruskem. Touží po kontaktu. Válka toto nutkání ještě zesiluje, zvláště tato válka, kde vás ruská řízená střela může zasáhnout kdekoli a kdykoli.

A teď, když je léto v plném proudu a těžké boje se většinou soustředí na východ Ukrajiny, stovky kilometrů daleko, se Kyjev konečně cítí trochu méně provinile, že jde ven. „Byla to pro mě velká otázka: Je v pořádku pracovat za války? Je v pořádku nalít si za války koktejl?” tázal se sám sebe barman jednoho podniku Bohdan Čehorka. „Ale první směna byla odpovědí. Viděl jsem to v očích zákazníků. Byla to pro ně psychoterapie,” doplnil.

Řetězec Vkusno a točka (Chutně a tečka), který v Rusku nahradil západní McDonald´s

Nový ruský „McDonald´s“ má problém: Nedostatek hranolek

S velkou slávou nahradil nový řetězec Vkusno & tochka (Vkusně a tečka) pobočky amerického McDonald´s, který se z Ruska stejně jako stovky dalších firem stáhnul kvůli Putinově invazi na Ukrajinu. Jenže jen pár týdnů po přejmenování provozoven a převzetí novým majitelem má síť občerstvení zásadní problém. Tím je nedostatek brambor pro výrobu základní položky menu, hranolek, neboť dosavadní zahraniční partneři McDonaldu je odmítají do Ruska dovážet, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

S každým dalším víkendem je ve městě snazší najít nějakou párty. Kavárny se zaplňují, židle a stoly zabírají celé chodníky, stovky lidí posedávají podél řeky Dněpr, která protéká Kyjevem, popíjejí drinky s přáteli a pozorují soumrak. Ve 23 hodin už ale už zase musejí být zpátky ve svých domovech.

Nelítostný zákaz vycházení

V Kyjevě totiž stále platí zákaz vycházení po 23. hodině. Večírek může být, ale stejně tak je válka, a tak po jedenácté večer musí být podle vyhlášky města z ulic všichni pryč. Každému, kdo ji poruší, hrozí pokuta a pro mladé muže potenciálně těžší důsledek: příkaz k nástupu do vojenské služby. Bary se proto zavírají ve 22 hodin, aby se pracovníci mohli dostat domů. Poslední objednávky jsou v devět večer, aby lidé odešli brzy. Taneční párty ve staré továrně na hedvábí proto začala již o půl třetí odpoledne.

Přesto i v denní hodinu lidé na párty řekli, že se jim s pomocí bušícího techna a dalších věcí obvyklých na párty podařilo zapomenout na válku. „Zavřel jsem oči a byl schopen na chvíli se vypnout a utéct,“ řekl jeden z účastníků. A organizátoři většiny tanečních „večírků“ darují výtěžek z akce na válečné úsilí nebo humanitární účely, poznamenal The New York Times.

Americký prezident Joe Biden

Únava z války. Američané nenávidí Bidena a další pomoc Ukrajině již nejspíš neprojde

Inflace, nejistota a strach z vleklého konfliktu na Ukrajině a zhoršení vztahů s Čínou jsou hlavními body, které Američané vytýkají úřadujícímu prezidentovi Joeu Bidenovi. Podle magazínu The Economist dokonce hrozí, že kvůli veřejnému mínění USA již neschválí žádnou větší pomoc Ukrajině.

Přečíst článek

Barman Čehorka říká, že cítí, že se psychika města změnila. „Kyjev je teď jiný,” řekl. „Lidé jsou zdvořilejší, přátelštější. Nepijí nekontrolovaně,” míní. „Před válkou noční život v Kyjevě jiskřil nejrůznějšími barvami. Mohli jste strávit celou noc chozením z večírku na večírek,“ zavzpomínal.

Nyní, když odbije desátá večerní, Kyjev začne vyzařovat nervózní energii. Lidé, kteří popíjí na ulici nebo u řeky, se dívají na hodinky. Uzavřou průhledné plastové lahve od moštu, ze kterých popíjeli, vstanou a rychle jdou. Auta se pohybují rychleji. Ceny Uberu se ztrojnásobí, pokud nějaký najdete. Mladí lidé se loučí s přáteli, klopí hlavu a začnou utíkat domů, zoufale se snažíc překonat odpor k zákazu vycházení. Úderem jedenácté večer se Kyjev zastaví. Nic se nehýbe. Chodníky jsou prázdné.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Taylor Swift na koncertě své Eras Tour 2. června v Chicagu.

USA jsou venku z covidové krize. Ne díky vládě, ale miliardovému turné Taylor Swift

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme