Reklama

Královna architektury. Eva Jiřičná proslavila Čechy až v New Yorku, komora ji uvedla do síně slávy

Eva Jiřičná
Se svolením Česká komora architektů/AI Design
Petra Jansová
pej

Eva Jiřičná se proslavila nejen v Česku. Její architektonický přístup oceňují třeba i ve Velké Británii. Dokládá to celá řada prestižních mezinárodních ocenění. K nim nyní přibylo další. Jiřičné celoživotní dílo vyznamenala Česká komora architektů.

Reklama

Poctu České komory architektů (ČKA) za rok 2021 dostane Eva Jiřičná, uvedla to mluvčí komory Tereza Zemanová. Odborná porota ocenila, že Jiřičná kromě širokého záběru, kdy dokáže ztvárnit židle či stoly, ale navrhnout i velké budovy, „má také úžasný cit pro konstrukci stavby a díky znalosti technologií přichází s nejefektivnějšími řešeními.“

Eva Jiřičná za svou architektonickou tvorbu obdržela řadu světových i českých cen a vyznamenání, například Řád britského impéria za zásluhy v oblasti designu. V roce 2013 získala v Británii cenu nesoucí jméno britské architektky Jane Drewové, a to za mimořádný přínos v oblasti postavení žen v architektuře.

Mezi významné autorské realizace Evy Jiřičné patří dopravní terminál Canada Water nebo stavební a interiérové úpravy Victoria & Albert Museum v Londýně, dále interiéry obchodních firem Joseph nebo Harrods, schodiště v Somerset House a Tiffany Galerie v New Yorku.

K jejím realizacím v Česku patří mimo jiné hotel Josef na Starém Městě v Praze, nová oranžerie v Královské zahradě Pražského hradu, Kongresové a univerzitní centrum ve Zlíně nebo úprava kostela svaté Anny pro Nadaci Vize 97 Václava a Dagmar Havlových.

Aktuálně je v Praze k vidění také expozice asi 200 děl Alfonse Muchy, na níž se Jiřičná také podílela. 

„Příležitost, že jsem mohla prožít ty dva světy – žít v Londýně a zároveň se vrátit do Zlína, to považuji za obrovské štěstí. Pokud se o ocenění můžu s někým rozdělit, tak cena, kterou dostávám, není pro mě, ale pro ty všechny, kteří by ji byli dostali, kdyby měli příležitost,“ komentovala ocenění Eva Jiřičná.

Ocenění Jiříčná dostane na čtvrtečním nominačním večeru České ceny za architekturu ve Valdštejnské zahradě v Praze. 

Ve Velké Británii nedobrovolně zůstala po londýnské stáži v roce 1968. „Když jsem přijela do Anglie, tak jsem se svého tehdejšího šéfa zeptala, co je nedůležitější, aby člověk věděl, když začne pracovat na novém projektu. On mi řekl: ,Nejdůležitější je, abys měla víc přátel na konci, než jsi měla na začátku´. A o tom to je,“ uzavřela.

Vltavská filharmonie

Radní Hlaváček: Filharmonie není rozmařilost, přinese Praze peníze

Ve středu Praha vyhlásila výsledky mezinárodní architektonické studie na podobu Vltavské filharmonie. Projekt, který by mohl být dokončen v roce 2032, vyjde hlavní město na šest miliard. Podle radního Prahy Petra Hlaváčka ale stavbu nejde hodnotit jako rozmařilost, ale jako dobrou investici, která městu přinese peníze. „Z příkladu ze zahraničí i analýz víme, že má významný hospodářský efekt. Je to dobrá investice nejenom města a jeho kultury, ale zároveň do jeho ekonomiky,“ uvedl v rozhovoru pro Newstream Hlaváček.

Přečíst článek

Plovoucí ostrov na řece Hudson navrhlo architektonické studio Haetherwick.

Brněnský Atelier Štěpán boduje i mezi architektonickými špičkami

Projekt novojičínské vily, který navrhlo brněnské architektonické studio Marka Štěpána, se dostal do výběru lifestylového magazínu Hype and Hyper jako jedna z deseti nejpovedenějších realizací posledních měsíců.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Iniciační studie na lázně do Riegrových sadů

Lázně v Riegrových sadech? Proč by ne, dokazuje autor kobek na pražské náplavce

Přečíst článek
Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme