Reklama

Justin Mortimer portrétoval královnu Alžbětu II. i Bowieho. Jeho dílo je nyní v Praze

Justin Mortimer: Guru IV, 2022
použito se svolením DSC Gallery
Stanislav Šulc

DSC Gallery představuje výstavu britského autora Justina Mortimera, který je znám pro svojí malířskou tvorbu, která reflektuje figurativní svět v aktuálním neklidném stavu. Výstava startuje 14. září a v galerii sídlící v Dlouhé ulici ji můžete navštívit do 12. října.

Reklama

Do povědomí veřejnosti se dostal, když v roce 1991 vyhrál Cenu National Gallery BP Portrait Award. Následně dostal řadu důležitých portrétních zakázek, aby maloval známé osobnosti veřejného života včetně královny Alžběty II. nebo Davida Bowieho.

„Ve svých olejomalbách Mortimer často posouvá hranice figurace a krajiny, které noří do temnoty existencionálních témat,“ přibližuje unikátní tvorbu britského malíře kurátorka a partnerka DSC Gallery Karolína Juřicová. „Jeho díla jsme v českém prostředí mohli vidět již na skupinových výstavách v galerii Rudolfinum (Nightfall) a v Alšově Jihočeské Galerii (Člověk člověku člověkem). V DSC však uvádí poprvé samostatnou prezentaci, pod vedením britské kurátorky Jane Neal, na které prezentuje sérii nových, hluboce enigmatických maleb,“ dodává Juřicová.

Kurátorka a partnerka DSC Gallery Karolína Juřicová

Kurátorka Karolína Juřicová: Až pětina sběratelů začíná nákup umění na sociálních sítích

Jen letos se podílela na mimořádných výstavách Anselma Reyleho či Jiřího Petrboka a zároveň se Karolína Juřicová stala spolumajitelkou vlivné pražské DSC Gallery. Jak umění mění sociální sítě? Co obnáší spolupráce s impulsivními umělci? A jak složité je jednání se sběrateli z řad tuzemských miliardářů? „Je zajímavé, co vám na sebe lidé prozradí při sledování obrazu,“ popisuje Karolína Juřicová v rozhovoru pro newstream.cz , který proběhl v neveřejných prostorách DSC Gallery plných děl těch nejzvučnějších jmen českého i evropského umění.

Přečíst článek

Paralelní vesmíry

Mortimerovy explicitní odkazy na nemocniční témata připomínají scénář psychologického thrilleru, přičemž on sám se staví do role režiséra, Jeho protagonisti jsou uvězněni ve svém vlastním časoprostoru.

„Umělec se již dlouhou dobu zajímá o témata typu multiversum, kvantová fyzika a možné portály mezi světy. Jestli opravdu v paralelních vesmírech existuje verze nás samých, nezatížena našimi přítomnými problémy, kdo z nás by takovou paralelu nechtěl prozkoumat?“ ptá se britská kurátorka Jane Neal.

Temnota v Mortimerových malbách obsahuje skryté výrazy lidských figur. Klíč k odhalení jejich fyzických stavů však není zcela jasný.

Rony Plesl
video

Umění je jako každý byznys. Musíte investovat, jinak se neprosadíte, říká Rony Plesl

V dalším z dílů pořadu Victory Club na newstream.cz se představí Rony Plesl. Jedna z nejvýraznějších osobností českého designu se v posledních letech stále více soustředí na volnou tvorbu a chce s ní uspět v globální konkurenci.

Přečíst článek

„Detailní pohled na Mortimerovy malby odhaluje opakování tématu nezřetelné ležící postavy, kde nalézáme opakující se fragment lidské nohy. Umělcova fixace na dolní končetinu je záležitostí zcela osobní. Mortimer se totiž narodil se zkřivenou holenní kostí, což vedlo k častým a zdlouhavým pobytům v nemocnicích,“ vysvětluje Karolína Juřicová.

Portrét královny

Justin Mortimer se narodil v roce 1970 v Cosfordu. Studium na Slade School of Art dokončil v roce 1992 a v současnosti žije a tvoří v Londýně.

Mortimer získal řadu prestižních uměleckých ocenění a jeho díla jsou součástí řady významných veřejných i soukromých sbírek.

„Justin Mortimer je z mého pohledu jedním z nejzajímavějších realistických malířů ve Velké Británii. Fascinuje mě například jeho pojetí portrétu britské královny Alžběty II. z roku 1998, kdy ji vyobrazil velmi kontroverzním způsobem, přičemž oddělil její hlavu od zbytku těla,“ uvádí ředitel galerie Edmund Čučka. „Justin zapadá do dlouhodobě pečlivě vybrané koncepce zahraničních autorů, kteří po něm budou následovat v galerijním programu,“ dodal Čučka.

Paul Allen, spoluzakladatel Microsoftu

Aukce sbírky spoluzakladatele Microsoftu Paula Allena zřejmě prolomí rekordy

Sbírka uměleckých děl zesnulého spoluzakladatele společnosti Microsoft Paula Allena půjde v listopadu v New Yorku do dražby. Aukční síň Christie’s očekává více než miliardu dolarů (asi 24,7 miliardy korun), což by byl absolutní rekord, uvedla agentura AFP s odvoláním na aukční síň.

Přečíst článek

Ivo Kahánek
video

Victory Club s pianistou Ivem Kahánkem: Sólovým hráčem se stane jeden člověk za generaci

Je nejuznávanějším českým pianistou současnosti. S velkým úspěchem hraje před publikem doma i ve světě, dnes své umění představí v rámci Pražského jara. Ivo Kahánek je dalším hostem pořadu o úspěchu a cestě na profesní vrchol Victory Club, který představuje byznysový portál newstream.cz.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Český umělec Martin Krajc ve svém ateliéru

Úspěšný umělec Martin Krajc: Ke statisícovým částkám za obraz vede dlouhá cesta

Přečíst článek
Martin Krajc vystavuje v DSC Gallery

Prodal obraz v Sotheby's. A nyní mimořádně talentovaný umělec Martin Krajc představuje nová díla v DSC Gallery

Přečíst článek
Jan Bejšovec

Jan Bejšovec: Doby, kdy jsem na aukcích soutěžil s Vladimírem Železným, jsou pryč

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme