Reklama

Harry Potter, nebo Hobit? Nejdražší dětské knihy stojí miliony

Původní Alenka v říši divů patří k nejdražším knihám historie
Profimedia
Stanislav Šulc

Do aukce se již za měsíc dostane jeden z výtisků první edice Harry Pottera J. K. Rowlingové. Jedná se o jeden z pouhých 200 kusů, které se v roce 1997 dostaly do volného prodeje. Poslední takový výtisk v aukci vynesl 471 tisíc dolarů. Které dětské knihy jsou na prestižním seznamu nejcennějších sběratelských artiklů?

Reklama

Najít na staré půdě poklad může být v posledních letech snazší, než se může zdát. Stačí tam najít krabici se starými knihami, časopisy nebo obrázky, a pokud budete mít extrémní štěstí, za tu dobu cena některého ze zaprášených artiklů může jít do milionů.

Stejně tak štěstí mělo 200 Britů, kteří v roce 1997 zakoupili úplně první vydání prvního dílu knihy o čaroději Harrym Potterovi od tehdy neznámé autorky J. K. Rowlingové. Nakladatelství Bloomsbury totiž tehdy vytisklo pouhých 500 kusů této knihy, z níž se posléze stal fenomén. Tři stovky putovalo do knihoven, zbylých 200 kusů se prodávalo za 10 liber a 99 pencí. A nyní je jejich hodnota odhadována na v průměru 114 tisíc dolarů. Nicméně téměř se neprodávají, do aukcí jdou jednou dvakrát za rok. Poslední kus byl vydražen za 471 tisíc dolarů (tedy skoro 11 milionů korun). Na konci dubna půjde do aukce další kus a očekává se opět šesticiferná cena.

První vydání Harryho Pottera a kamene mudrců, kterého vyšlo jen pět set kusů. Jeden z nich se bude v dubnu 2023 dražit s vyvolávací cenou čtvrt milionu dolarů.

Do aukce jde vzácné první vydání Harryho Pottera. Padne rekord?

Vzácné první vydání knihy Harry Potter a Kámen mudrců bude k dispozici za 225 tisíc dolarů na New York International Antiquarian Book Fair, který se bude konat od 27. do 30. dubna. Pouze 500 vázaných kopií knihy – první ze série J. K. Rowlingové – vytisklo v roce 1997 vydavatelství Bloomsbury Publishing. Z drobného tisku šlo 300 výtisků do knihoven a jen dvě stovky do prodeje, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Přes obří částky utržené na občasných aukcích není první Harry Potter nejvzácnější dětskou knihou světa, patří jen do první desítky. A jsou dokonce obchody specializující se na vzácné první edice dětských knih, které cenu tohoto potterovského dobrodružství odhadují „jen“ na necelých 90 tisíc.

Nenáviděná Alenka

A které dětské knihy jsou tedy skutečně nejcennějšími dětskými knihami? O tento titul v současnosti bojují zejména dva proslulé tituly, s nimiž se však neobchoduje. A pokud dojde k nějakému privátnímu prodeji, údajně se jedná o milionové částky (v dolarech).

Prvním z nich je první vydání Alenky od Lewise Carrolla z roku 1865, které má pozoruhodný příběh. Nakladatelství MacMillan and Co. totiž vytisklo 2000 kusů této knihy a poslalo 50 kopií Carrollovi jako autorské výtisky. Mezitím si ilustrátor knihy John Tenniel povšiml mizerné kvality soutisku a nechal zastavit další tisk. Téměř celý první náklad tak putoval do stoupy a nakladatelství vydalo opravenou verzi o několik měsíců později.

Pamětní tisícikoruna se bude prodávat na veletrhu Sběratel.

Startuje jarní veletrh Sběratel. Nabídne pamětní tisícovku ČNB

Originální dopis pro otce Freddie Mercuryho, možnost nechat si zdarma ocenit vlastní sbírky a především příležitost nakoupit vzácné známky, mince nebo bankovky od prodejců z celé Evropy. To vše nabídne na jednom místě jarní veletrh Sběratel, který se bude konat od 24. do 25. března v hotelu Olympik Praha.

Přečíst článek

Nicméně původní edice se jednak stala základem pro edici americkou. Navíc se po letech objevilo pár kopií původní britské verze. Ano, všechny pocházely z padesátky autorských výtisků.

V současnosti se ví o 22 dochovaných kusech, z nichž 16 vlastní institucionální sbírky a zbylých šest je v soukromých rukách a občas se objeví na aukci. Cena? Miliony dolarů.

Odmítaný králíček Petr

Ještě poutavější příběh je za další knihou, která se dnes prodává za miliony dolarů. Beatrix Potterová je dnes proslulou autorkou fenoménu Králíček Petr. Na začátku 20. století, když tyto příběhy psala a ilustrovala pro děti, o něž se starala, ale nakladatelé o její dílo nestáli.

Požadovali buďto knihu delší, nebo naopak kratší. Beatrix se rozhodla vydat knihu vlastními silami. A tak vzniklo 250 kopií prvního dobrodružství Králíčka Petra, které autorka rozdala příbuzným a známým. Většina ze známých kopií je navíc doplněna o vlastnoruční poznámky autorky, věnování a podpis. Knihy tak platí za jeden z nejcennějších artiklů v knižním sběratelství.

Bývalý majitel módních značek Pietro Filipi a Kara Michal Mička.

Investor Mička dluží miliardu. Pomoct mu má aukce obrazů Kupky a Dokoupila z jeho majetku

Na internetovém portále verejnedrazby.cz začala aukce 25 obrazů a uměleckých fotografií z majetku investora Michala Mičky, bývalého majitele firem Kara Trutnov a Pietro Filipi. Mička je v insolvenci a soud mu povolil oddlužení. Obrazy a fotografie, jejichž vyvolávací cena se pohybuje od 16 050 korun do 563 tisíc korun, draží brněnská společnost Gaute. Dražit se bude například obraz Františka Kupky.

Přečíst článek

První Hobit shořel při bombardování

A které slavné knihy dále patří k nejcennějším dětským knihám všech dob? Vedle Harryho Pottera to je samozřejmě například první vydání Hobita od J. R. R. Tolkiena z roku 1937. První výtisk prvního vydání má pouhých 1488 kusů a 21 další s papírovým přebalem. Poznáte je tak, že na rozdíl od dalších celobarevných má tento zelenou obálku. První dodatek prvního vydání mělo 2300 kusů, ale 423 z nich shořelo během bombardování Londýna za druhé světové války.

První vydání Hobita má celkem čtyři podoby a všechny jsou extrémně cenné, prodávají se za desítky tisíc liber, podle obchodu AbeBooks, který se specializuje na raritní výtisky knih, se podařilo v roce 2003 prodat jednu kopii za 63 tisíc dolarů.

Za vysoké částky přesahující deset tisíc dolarů, se ale prodávají i další dětské klasiky. Podle AbeBooks se takto podařilo nacenit například první vydání knihy Where the Wild Things Are (Tam kde žijí divočiny) od Maurice Sendaka (25 tisíc dolarů), klasiky Roalda Dahla Karlík a továrna na čokoládu (rovněž 25 tisíc dolarů) či prvního Medvídka Pů od A. A. Milneho (téměř 12 tisíc dolarů).

Programový ředitel České televize Milan Fridrich

Šéf programu ČT Fridrich: Docent je hit, už chystáme druhou řadu. Maďaři natočili vlastní Most

Fenomén Případů 1. oddělení vynesl Českou televizi v roce 2022 k dalšímu titulu nejsledovanější tuzemské televizní skupiny. Podle ředitele programu ČT Milana Fridricha za tím stojí zejména správně nastavený systém kontroly, díky němuž dokáže veřejnoprávní stanice konkurovat komerčním televizím i nové konkurenci ze strany streamingových služeb. Ty podle Fridricha pak nejsou jen konkurencí, ale také partnery. Detaily ale zatím zveřejnit nesmí.

Přečíst článek

Milionové unikáty

Vedle zmíněných klenotů tu pak jsou ještě skutečné unikáty, jejichž hodnota je často nevyčíslitelná. Takovým je například jediný výtisk A Little Pretty Pocket Book od Johna Newberyhy, který byl zároveň vydavatelem této knihy. Ta pochází z roku 1760 a jedná se již o desáté vydání této knihy. Zajímavostí je, že údajně jde o vůbec první moderní knihu určenou přímo dětem a nabízí rýmy na všechna písmena abecedy. Tento konkrétní výtisk je ve vlastnictví Britské národní knihovny v Londýně. A na trh se podle pravidel podobných institucí nikdy nedostane.

Co se týče nejvyšší částky, kterou kdy kdo zaplatil za současnou dětskou knihu v aukci, i tento rekord má na svědomí J. K. Rowlingová. Ta připravila celkem sedm unikátů svých Bajek barda Beedleho v luxusním provedení se stříbrem a vlastními ilustracemi. Jedna z těchto knih šla do aukce a očekávalo se, že se prodá za 50 tisíc dolarů. Výsledek však předčil veškerá očekávání a kniha se prodala za 1,95 milionu dolarů.

Na aukci Sotheby's v New Yorku se v únoru 2023 prodala láhev mimořádně vzácné whisky Macallan za 250 tisíc dolarů. (asi 5,56 milionu korun).

Panák whisky za 370 tisíc? Sběratel koupil vzácnou láhev značky Macallan, jednu ze dvou na světě

Investice do luxusního a vzácného alkoholu lákají v poslední době mnohé sběratele. Jeden z nich koupil na aukci prestižní síně Sotheby´s mimořádně vzácnou láhev whisky Macallan, jednu ze dvou na světě, za čtvrt milionu dolarů (asi 5,56 milionu korun). Čím je tak vzácná?

Přečíst článek

Casino dell’Aurora

Dříve nejdražší dům světa s freskou od Caravaggia neláká ani po obří slevě

Římský palác, kde se nachází i jediná známá freska malíře Caravaggia, nenašel v aukci nového majitele ani na pátý pokus. Nemovitost známá pod jménem Villa Aurora nebo Villa Ludovisi se prodává kvůli sporům mezi dědici zesnulého posledního majitele. Vdova po vévodovi Nicolovi Boncompagnim Ludovisim navíc od soudu dostala příkaz vystěhovat se z nemovitosti během 60 dní, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jan Bejšovec

Jan Bejšovec: Doby, kdy jsem na aukcích soutěžil s Vladimírem Železným, jsou pryč

Přečíst článek
Ředitel Veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek

Šéf veletrhu Sběratel Jirásek: Na vzestupu jsou nyní bankovky. Kupují je mladí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme