Reklama

Francouzka Laura. Umělá inteligence objevila neznámou hru Lopeho de Vegy

Portrét Lopeho de Vegy, jehož neznámou Francouzka Laura nyní objevila umělá inteligence.
Profimedia.cz
 ČTK

Technologie umělé inteligence, kterou používá k přepisu anonymních historických děl archiv španělské národní knihovny, odhalila skrytý klenot: dosud neznámou hru jednoho z nejvýznamnějších španělských autorů Felixe Lopeho de Vegy. Informovala o tom agentura Reuters.

Reklama

Národní knihovna uvedla, že odborníci potvrdili, že barokní dramatik a jeden z nejvýraznějších představitelů španělského „zlatého věku” napsal několik let před svou smrtí v roce 1635 hru Francouzka Laura (La francesa Laura).

Rukopis uložený v archivu knihovny je kopií z konce 17. století, tedy z doby dlouho poté, co autor známých divadelních her Ovčí pramen či Dorotea zemřel.

Renoirův sporný obraz

Je to Renoir. Pravost díla určila umělá inteligence

Umělá inteligence určila, že sporný obraz Portrét ženy (Gabrielle) je na 80 procent dílem francouzského malíře Pierra-Augusta Renoira. Odborníci se totiž dlouho přeli o to, zda je autorem díla ve vlastnictví soukromého švýcarského sběratele skutečně věhlasný francouzský impresionista nebo jiný umělec, napsal list The Guardian.

Přečíst článek

Vědci z vídeňské a valladolidské univerzity použili umělou inteligenci k přepisu zhruba 1300 anonymních rukopisů a knih, čímž ušetřili roky lidského práce. Také se pokusili zjistit jejich autorství tím, že každé dílo porovnali se vzorkem slov, která používali konkrétní literáti.

Španělská národní knihovna uvedla, že slova použitá v daném textu se „úzce shodují s Lopeho slovy, ne už však se slovy dalších 350 dramatiků, kteří byli součástí pokusu”. Odborníci pak použili tradiční filologické metody, aby zjištění umělé inteligence potvrdili.

Umělá inteligence mluví hlasem mrtvých. Seance se zemřelým vyjde jen na pár dolarů

„Rozhovory“ se zemřelými zprostředkovávaly v minulosti podvodné spiritualistické seance. Teď totéž nabízí na úplně jiné úrovni umělá inteligence. Budeme to ale chtít? Odpověď ve svém příspěvku pro Newstream hledá vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

„Francouzka Laura je pozoruhodná hra s dramatickou silou, která se od vrcholného Lopeho de Vegy očekává,” uvedla knihovna k dílu, které má v následujících měsících vyjít knižně ve španělštině.

Děj, který se odehrává ve Francii, se soustředí kolem Laury, dcery bretaňského vévody a manželky hraběte Arnalda. Následník francouzského trůnu je jí okouzlen, a přestože ho odmítá, její žárlivý manžel se ji pokusí otrávit. Nakonec se prokáže Lauřina počestnost a znovu zavládne štěstí.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Van Gogh

Proč sis uříznul ucho? Lidé konverzovali na veletrhu VivaTech skrze umělou inteligenci s Van Goghem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme