Reklama

Filmová klasika online a zdarma. Nadace režiséra Martina Scorseseho spustí streamované kino

Martin Scorsese, režisér
ČTK
Dušan Kütner
duk

Film Foundation, nezisková organizace založená Martinem Scorsesem věnující se uchovávání a restaurování filmů, spouští virtuální kino pro bezplatné streamování klasických filmů. Odstartuje na Den vítězství 9. května snímkem Cesta k cíli (I Know Where I'm Going!) natočeným právě v roce 1945. Každý uvedený film doprovodí úvodní slovo a rozhovory s umělci o významu daného filmu, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Filmová organizace založená Martinem Scorsesem oznámila, že 9. května na Den vítězství odstartuje projekt virtuálního kina zaměřeného na filmovou klasiku Film Foundation Restoration Screen. Prvním snímkem bude Cesta k cíli (v anglickém originále I Know Where I'm Going!) režisérů Michaela Powella a Emerika Pressburgera z roku 1945 nedávno restaurovaného Filmovou nadací a britským Filmovým ústavem Národního archivu.

The Batman

Distribuční revoluce. HBO Max uvede nového Batmana už 45 dní po filmové premiéře

Streamovací služba HBO Max přináší revoluci na televizní obrazovky. Nejnovějšího Batmana uvede už 18. dubna, 45 dní po jeho kino premiéře.

Přečíst článek

Projekt bude filmy uvádět naživo, budou se přehrávat v konkrétní čas a budou doprovázeny úvody a rozhovory o snímku. Film pak bude k dispozici po 24 hodin, uvedl Bloomberg.

Těšíme se, že tato krásná restaurovaná díla zpřístupníme širokému publiku," uvedl v prohlášení Scorsese, zakladatel a předseda Film Foundation. „Mnoho z prezentací bude obsahovat postupy restaurování, které se zřídkakdy vidí, a já a další filmaři se podělíme o to, proč jsou tyto filmy důležité, jak ovlivnily naše životy a proč je zásadní, aby byly zachovány," dodal.

Simpsonovi

Disney+ vtrhne do Česka v polovině června. Nabídne i komplet Simpsonovi

Nejpopulárnější seriál planety bude k dispozici dabovaný, uvedla The Walt Disney Company, která streamovací službu Disney+ v Česku a dalších zemích střední a východní Evropy spustí 14. června.

Přečíst článek

Romanci Cesta k cíli zasazenou do Skotska uvede sám Scorsese a nabídne k tomu rozhovor s herečkou Tildou Swintonovou, scenáristkou a režisérkou Joannou Hoggovou, režisérem Kevinem Macdonaldem a Thelmou Schoonmakerovou, Scorseseho dlouholetou střihačkou. Schoonmakerová byla navíc Powellovou ženou až do jeho smrti v roce 1990 a od té doby neúnavně pracuje na zachování jeho díla.

Promítat se bude každé druhé pondělí v měsíci. Do budoucna autoři projektu vybrali filmy Silnice (La Strada) Federica Felliniho, Křivák (One-Eyed Jacks) Marlona Branda, Kummatty od Govindana Aravindana, Lost Lost Lost Jonase Mekase, Moulin Rouge Johna Hustona z roku 1952 a Sambizanga Sarah Maldororové.

Volodymyr Zelenskij v seriálu Sluha národa

Zelenskyj trénoval na prezidenta v seriálu. Nyní jej uvádí Netflix

Globální televize koupila práva na satirický seriál Sluha národu, v němž komik Volodymyr Zelenskij hraje učitele, který se shodou okolností stal prezidentem.

Přečíst článek

Ve výčtu je i noirová dvojice filmů Edgara G. Ulmera Objížďka (Detour) a Arthura D. Ripleyho Štvanice (The Chase). Kurátory výběru jsou Scorsese a filmař a kritik Kent Jones.

Scorsese založil Filmovou nadaci v roce 1990. Od té doby pomohla restaurovat 925 filmů. Jeho World Cinema Project zrestauroval 47 filmů z 27 zemí, podotkl Bloomberg.

Spider-Man

HBO Max nabídne i filmy od Sony. Včetně hitu Spider-Man: Bez domova

Nová streamovací služba HBO Max vstoupí na český trh 8. března. Vedle filmů a seriálů studia Warner Bros. bude českým divákům nabízet také díla konkurenční společnosti Sony. Smlouva mezi studii se mimo jiné týká také loňského diváckého hitu Spider-Man: Bez domova.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hollywood (ilustrační foto)

Hollywood se spojil s Asií v boji proti filmovým pirátům. Ve hře jsou desítky miliard dolarů

Přečíst článek

Proč nebyly tvůrkyně filmu Barbie nominovány na Oskary? A co to vypovídá o filmovém byznysu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme