Reklama

Dvanáct nejzajímavějších míst světa, kam cestovat v roce 2023

Dvanáct nejzajímavějších míst světa, kam cestovat v roce 2023. Mezi nimi i kouzelné městečko Matera v Itálii
Pixabay
Věra Tůmová

Prostudovali jsme nejpopulárnější světové cestovatelské magazíny a weby a přinášíme vám nejzajímavější doporučení, kam stojí za to v roce 2023 vyrazit za poznáním i odpočinkem. V ideálním případě to vychází jako jedna cesta na každý měsíc roku. Jedná se o místa, v nichž se snoubí historie s moderní dobou, kouzelná příroda i jedinečná městská krajina. Zasněte se s námi a vyberte si to své na reálné i snové cesty v roce 2023. 

Reklama

Každý ze světových cestovatelských magazínů má svůj klíč, podle kterého doporučuje destinace, které stojí podle nich za návštěvu. Někteří cestovatelští guru se zaměřují na přírodní či městské krásy. Další sledují jedinečné sportovní a kulturní události. Jiní se zajímají zase o to, kde se otevírají zajímavé hotýlky nebo příjemnější dopravní spojení. A vybrané redakce posuzují vše dohromady. Jejich seznamy pak obsahují desítky doporučených lokalit. 

Kozy, Omán
video

VIDEO: Dobytčí trhy jako ve středověku? Stále existují v Ománu

Hory, oázy, pouště, klid, starobylá města i okázalá moderní architektura, opera a nákupy. Arabský Omán toho nabízí hodně.

Přečíst článek

Ze všech těchto přehledů jsme vybrali ty nejpozoruhodnější destinace a cesty tak, aby ve výběru byly tipy pro různé cestovatele. V přehledu dvanácti destinací tak najdete vzdálená ostrovní města na druhé straně polokoule i starobylá sídla na starém kontinentě. Můžete se nechat zlákat na dálkovou vlakovou jízdu i na nejnovější lodní trasy, naplánovat si pobyt v nedávno otevřených butikových hotelích nebo navštívit nová muzea, výstavy č zbrusu nové pobřežní promenády. 

Nejzajímavější místa světa pro návštěvu v roce 2023 i s detaily si prohlédněte ve fotogalerii:

Galilea v Izraeli

Cestovatelští guru z magazínu Condé Nast Traveler na rok 2023 doporučují cestu na sever do izraelské Galileje. Speciálně by měli podle nich zbystřit gurmáni a milovní vína. Tato malebná a úrodná oblast s vinicemi je totiž označována za izraelské Toskánsko.

Nepál

Nepál je už mnoho let populární himalájskou destinací pro ty, které přitahují nejvyšší vrcholky světa i pro duchovně zaměřené turisty. Rok 2023 by ale podle cestovatelských magazínů měl být pro Nepál i ve znamení otevírání série prvotřídních butikových hotelů, kvůli kterým řada cestovatelů dosud raději jezdila do sousedního Bhútánu. 

Co nejvíce zaujalo čtenáře Newstreamu v roce 2022? Válku na Ukrajině či energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Co čtenáře Newstreamu nejvíce zaujalo v roce 2022? Válku na Ukrajině i energetickou krizi trumfla reportáž z Řecka

Rok 2022 se do historie zapíše zejména negativními událostmi v čele s největším válečným konfliktem od druhé světové války v podobě ruské invaze na Ukrajinu a s ní související energetickou krizí a zdražováním energií a inflací nejen v Evropě. Z více než pěti tisíc článků, které byznysový server Newstream v letošním roce dosud zveřejnil, ale možná překvapivě nejvíce zaujala čtenáře reportáž Zdeňka Pečeného založená na velmi negativních zážitcích z cestování po Řecku. Kterých deset článků vás letos nejvíce zaujalo? Tady je přehled.

Přečíst článek

Park Ruaha v Tanzánii

Národní park Ruaha je druhým největším národním parkem v Tanzánii hned po slavnějším Serengeti na severu země, kam směřuje většina nadšenců pravého afrického safari. Podle cestovatelského portálu travelandleisure.com je ale právě proto zajímavější vyrazit do Národního parku Ruaha, kde díky minimu návštěvníků si prý můžete připadat jako v soukromé rezervaci a nečeká vás absurdní jízda v koloně aut pronásledujících jednu tlupu lvů či slonů.

Ostrov prince Edwarda v Kanadě

Kouzelný Ostrov prince Edwarda v Kanadě je dosud příliš neobjevené, ale ideální místo pro cyklisty a pěší na východním pobřeží Kanady. Křížem krážem jej v roce 2022 procestovala Debbie Olsenová z cenami ověnčeného cestovatelského magazínu AFAR a nyní jej proto s nadšením doporučuje pro pomalé a radostné cestování malebnou krajinou v roce 2023. Z Toronta a Montrealu sem létá více jak desítka pravidelných linek. 

Od ledna bude mít Chorvatsko euro. Co to udělá s realitním trhem? (na snímku Dubrovník)

Od ledna bude mít Chorvatsko euro. Co to udělá s realitním trhem?

Už za pár týdnů se Chorvatsko stane dvacátou evropskou zemí, v níž se bude platit eurem a která bude i součástí schengenského prostoru. Téměř třicet let let po rozpadu Jugoslávie od zavedení chorvatské kuny a jen deset let poté, co se země stala 28. členským státem EU, se Chorvati dokázali vzdát své stabilní národní měny s vidinou ještě větší stability a s očekáváním zvýšení zájmu zahraničních investorů. Doufají, že je tím přitáhnou i na svůj realitní trh, kam zatím vstupují jen opatrně. 

Přečíst článek

Egypt

Po deseti letech převratů, které spustilo arabské jaro, nyní v Egyptě nastává podle cestovatelského magazínu cntraveler.com mnohem příznivější období k návštěvě. V roce 2023 by se měly zde navíc uskutečnit již dlouho připravované plány s otevřením mnoha významných projektů, včetně největšího archeologického muzea světa – Velkého egyptského muzea v Gíze.

V něm byste měli najít množství unikátních předmětů, včetně těch vyzdvižených z Tutanchamonovy hrobky. Vrátit zpět do Národního muzea egyptské civilizace v Káhiře by se měly i královské mumie.

Železnicí po Turecku

Navštívit Turecko a Istanbul v roce 2023 doporučuje řada světových cestovatelských portálů. Předhánějí se v tom, zda jsou tu lepší tržnice, lázně, tektonická jezera na úpatí pohoří Taurus nebo starověké řecké a římské vykopávky. S neotřelým typem přichází ovšem Lonely Planet. Jejich specialista na cestování vlakem Tom Hall totiž doporučuje vydat se právě odsud v roce 2023 na cestu, jak jinak než po železnici. Nejlépe se pro to podle něj hodí nedávno obnovené spojení lůžkovým vlakem mezi Istanbulem a Sofií.

Češi už kupují letní zájezdy. Cestovky přispěchaly s first minute slevami.

Češi již nakupují zájezdy na léto jako diví. Kvůli inflaci jsou ale opatrnější

Letošní dovolená měla být poslední levná. Kvůli rostoucím nákladům a propadající se životní úrovni se pak z dovolené u moře měl opět stát luxus pro vybrané. Podle cestovních kanceláří je však situace jiná a Češi opět nakupují first minute zájezdy ve velkém. Ačkoli opět rádi minimalizují riziko kvůli možným problémům v příštím roce. 

Přečíst článek

Západní Japonsko

Japonsko je další destinace, která je na seznamu „must see“ snad všech cestovatelských magazínů světa. Shodují se na ní většinou experti i nadšení cestovatelé, kteří už toho procestovali hodně. Ještě více se poptávka po této jedinečné zemi zvedla po pandemii covidu, protože Japonsko bylo dlouho zcela uzavřené.

Cestovatelský magazín Condé Nast Traveler doporučuje navštívit v roce 2023 především západní Japonsko a využít nově otevřené luxusní expediční cesty po vnitrozemském moři Seto, které odděluje hlavní japonský ostrov Honšú od ostrovů Šikoku a Kjúšú. 

Matera v Itálii

Pravidelní návštěvníci apeninského poloostrova o této lokalitě Basilicata už nepochybně vědí. Pokud jste o ní ale nikdy neslyšeli, v roce 2023 byste tam zcela určitě měli zavítat. Městečko Matera vás okouzlí historickými čtvrtěmi plnými starobylých kamenných domů, úchvatnými výhledy, půvabným pobřežím s nedotčenými plážemi či báječnou kuchyní s mořskými plody.

Kateřina Pavlíková, Čedok

Mluvčí Čedoku Pavlíková: Exotika se teď dá pořídit o dost levněji

Omán, Madagaskar, Zanzibar. Čedok nabízí exotiku i pro milovníky all inclusive zájezdů a poznávání. Díky spojení s polským vlastníkem má Čedok silnější vyjednávací pozici a dostane se na lepší ceny, říká mluvčí tradiční české cestovní kanceláře Kateřina Pavlíková. Letošek bude v historii Čedoku pravděpodobně nejúspěšnější od revoluce.

Přečíst článek

Opominout byste zde neměli ani místní starobylé jeskyně, křivolaké uličky na vrcholcích kopců a rozpadající se barokní kostely v městě Matera, kde se natáčela například i automobilová honička v poslední bondovce Není čas zemřít

Guatemala

Guatemala zůstávala dlouho bez významnějšího povšimnutí cestovatelů, ačkoliv je jednou z kulturně nejbohatších destinací Latinské Ameriky. V této středoamerické zemi nepotkáte davy turistů tak, jako v jiných latinskoamerických regionech. Za to zde můžete obdivovat nádherné přírodní krásy od vulkánů, jezer, deštných pralesů a kávových polí až po starobylé mayské památky a pozůstatky španělských koloniálních staveb.

Podle časopisu Vogue se tu také nedávno otevřela jedna z nejvznešenějších luxusních hotelových nabídek současnosti – Villa Bokeh. 

Zamora ve Španělsku

Zamora je plná románské architektury, která nemá v Evropě obdoby. V roce 2023 bude toto město právě kvůli tomu zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO. Díky novému vysokorychlostnímu vlaku z Madridu se sem navíc dostanete lépe než kdykoli předtím. 

Nosy Be - Přírodní rezervace Lokobe

REPORTÁŽ: Nejlepší „zašívárna“ světa? Madagaskar uchvátí baobaby i mlsnými lemury

Další díl reportáže z Madagaskaru, kam se dostanete z Prahy za 10 hodin letadlem s Čedokem, vás zavede do pralesa za lemury, k posvátným stromům i do místa, kde se destilují základní ingredience těch nejslavnějších parfémů světa. Dozvíte se, proč jezdil na ostrov slavný spisovatel Gerald Durrell, kde je schovaný báječný hotýlek a jak se nakupuje vanilka. 

Přečíst článek

Nový Zéland

Proč letět přes celou zeměkouli až do Aucklandu na daleký Nový Zéland? Například proto, že se tam otevírají nová letecká spojení i nové luxusní hotely a Nový Zéland oplývá nejen nádhernou přírodou, ale i pozoruhodnými městy a jedním z nich je právě Auckland s množstvím zajímavých událostí. 

Vídeň

Vídeň je proslulé město hudby a umění. Jezdí se tam za operou i do galerií. Kdo do Vídně ještě nikdy nezavítal, má podle magazínu Condé Nast Traveler v roce 2023 jedinečnou možnost navštívit ji v době, kdy se tam bude konat řada událostí k významným kulturním výročím.

Jubileum slaví v lednu Ples Vídeňských filharmoniků a v únoru i slavný Ples v opeře, celoročně pak například i výstavní síň Belveder. Otevřou se zde ale také nové lázně Asaya Spa a koncem roku pak velký hotel The Hoxton se 196 pokoji. 

Pohled na japonskou posvátnou horu Fudži

Dva roky čekání je u konce. Turisté mohou opět směle a bez omezení do Japonska

Japonsko se dnes po více než dvou letech protikoronavirové izolace plně otevřelo turistům, informuje list The Guardian. Země podle něj obnovila bezvízový styk s desítkami států a ukončila tak jedny z nejpřísnějších hraničních kontrol na světě. Zároveň Japonsko zrušilo omezení počtu návštěvníků i požadavek na to, aby přijeli s turistickou skupinou, uvedla agentura Kjódó.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ilustrační foto

Lyžování v Alpách letos už jen pro bohaté? Chudší lyžaři se vrátí do Krkonoš

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme