Reklama

VIDEO: Dubaj jako z kultovního sci-fi Blade Runner. Chystá elektrické létající taxíky

Dubaj obnovila program létajících taxíků od společnosti Joby Aviation.
Joby Aviation, s laskavým svolením
Dušan Kütner
duk

Dubaj láká návštěvníky především svou progresivní architekturou. Nyní se ale bohatý městský stát ve Spojených arabských emirátech rozhodl oprášit další futuristický plán a obnovil plán na komerční spuštění létajících taxi, a to již v roce 2026, uvedla agentura Bloomberg. Podívejte se i na video, jak takzvané létající taxi fungují.

Reklama

Létající taxíky slibuje vedení Dubaje již od roku 2017, nyní však dubajský šejk Muhammad bin Rašíd Al Maktúm oznámil na Twitteru obnovení programu létajících taxi. Podívejte se i na video, jak takzvané vertiporty fungují:

Během té doby jednali šéfové Dubaje s několika společnostmi, z nichž některé se mají představit i na World Government Summitu, který dnes v Dubaji začíná. O tom, že americká společnost se sídlem v Kalifornii Joby Aviation a její šestirotorové elektrické létající taxi patří mezi favority projektu, svědčí i to, že právě její prezentaci šejk Muhammad bin Rašíd Al Maktúm vložil do svého tweetu. K dalším adeptům o zakázku v Dubaji patří čínské projekty EHang 184 a XPeng X2 nebo německý elektrický Volocopter. Smlouva ale ještě s žádnou firmou uzavřena nebyla, podotkla agentura Bloomberg.

Pohled z View at the Palm na dubajskou marinu

Dubaj v dešti kolabuje. Ruší se akce, obchody zavírají a silnice se stanou hrozbou

Zavřené silnice, zrušené akce, zavřené obchody ale také nemožnost objednat si dovážku jídla – tak vypadá Dubaj, když začne pršet.

Přečíst článek

Dalším rozdílem v letošním příslibu létajících taxíků oproti předchozím slibům je zveřejnění konkrétnějších informací o programu. Město plánuje čtyři přistávací plochy zvané „vertiporty“ u dubajského mezinárodního letiště, v centru Dubaje, u uměle vytvořeného souostroví Palm Džumeira a přístavu. Budou zahrnovat dvě startovací rampy a čtyři nabíjecí místa pro létající taxíky. „Věříme, že to jsou atraktivní oblasti a obchodní a turistické uzly, které by mohly generovat značnou poptávku," uvedl šéf úřadu pro silnice a dopravu v emirátu (RTA) Ahmed Bahrozjan.

Cena? Jako za svezení limuzínou

Ceny za létající taxíky „budou na úrovni limuzíny v Dubaji, možná o něco vyšší,“ řekl Bahrozjan. RTA popisuje sazby za služby limuzíny jako „nejméně o 30 procent vyšší než ceny taxi“ ve městě. Taxíky mají minimální jízdné kolem 3,25 dolaru a účtují 0,50 dolarů za kilometr.

Ztvárnění nového nákupního centra plánovaného v novém luxusním hlavním městě Zimbabwe zvaného Cyber ​​City.

Pryč od chudoby, špíny a blackoutů. Zimbabwe staví nové město pro elity, za peníze z Číny

Zimbabwe má s přehledem nejvyšší inflaci na světě přesahující 200 procent, její hlavní úrokové sazby jsou na tom podobně. Přesto se tamní vláda rozhodla vybudovat nové hlavní město v Mount Hampdenu, a to ne ledasjaké. Bude určeno zejména pro bohaté, investice činí asi 60 miliard dolarů a kvůli plánovaným technologiím se mu přezdívá „Cyber City“. Podle kritiků vlády je to poslední marný pokus oživit rozdrcenou ekonomiku.

Přečíst článek

Další odchylka od dřívějších plánů zahrnuje plán RTA zavést nejprve pilotované létající taxíky, teprve poté autonomní. Testy v každém případě budou pokračovat s oběma typy taxíků. Prototyp Joby Aviation dokáže na jedno nabití baterie uletět přes 240 kilometrů, což stačí, aby bylo Abú Zabí a další frekventované oblasti země na dosah. Stroj startuje a přistává vertikálně, zatímco jeho rotory se za letu naklánějí dopředu jako u letadla. Maximální rychlost je 320 kilometrů v hodině.

Do Joby Aviation investovaly Intel i Delta Air Lines

Akcie Joby Avation, která je kótovaná na newyorské burze, byly před pondělním obchodováním na 4,20 dolaru za akcii. Mezi její hlavní akcionáře patří Intel, do firmy investovaly i klasické aerolinky Delta Air Lines se sídlem v Atlantě.

Palm Jumeirah v Dubaji

Pohled na dubajskou Palmu z výšky bez nutnosti sedět v letadle

Nejvyšší budovu světa, dubajskou Burdž Chalífu, navštívil už leckdo. Na umělém souostroví Palm Džumeira se letos ve 54. patře otevřela poloprivátní vyhlídková terasa s výhledem na nejznámější člověkem vytvořené umělé ostrovy.

Přečíst článek

Otevření nebe létajícím taxíkům by připodobnilo panorama Dubaje k městu, v němž se odehrává kultovní sci-fi Ridleyho Scotta - Blade Runner, podotkl Bloomberg. Zároveň by zmírnilo každodenní provoz v pozemním světě, který se jen zhoršuje, jak se populace Dubaje rozrůstá. Nyní má více než 3,5 milionu lidí. Silnice města nyní brázdí přes 1,8 milionu vozidel registrovaných v Dubaji, nepočítaje v tom ta, která přijíždějí ze šesti dalších emirátů SAE.

SAE a Dubaj, stejně jako značná část dalšího vyspělého světa, touží po odklonu od benzinových a naftových vozidel produkujících uhlík. Důvodem je v případě Dubaje i to, že SAE budou koncem roku hostit nadcházející klimatické rozhovory OSN COP28.

Andorra se stává novým daňovým rájem pro digitální nomády

Dubaji roste konkurence. Andorra se stává novým daňovým rájem pro digitální nomády

Influenceři, youtubeři či hráči elektronických sportů: Andorra láká díky svému výhodnému daňovému systému a příznivým životním podmínkám lidi, kteří si vydělávají aktivitami na internetu. Cílem tohoto malého knížectví v Pyrenejích je stát se místem, kde se daří internetovým profesím, píše agentura AFP.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme