Reklama

Do vesmíru vzlétla česká družice, která pomůže chránit nejen naše mobily

sluneční erupce
NASA
Josef Tuček

České vědecké přístroje vynesla ve čtvrtek na oběžnou dráhu Země raketa Falcon 9 společnosti SpaceX z floridského mysu Canaveral. Mimo jiné budou sledovat energetické částice vyvržené Sluncem, jimž se sice poeticky říká sluneční vítr, ale které mohou až hororově poškodit elektroniku i elektrické sítě na Zemi.

Reklama

kostra mamuta, Věda a byznys Josefa Tučka

Věda a byznys Josefa Tučka: Peníze na mamuta

Americká genetická firma Colossal získala od investorů 15 milionů dolarů na to, aby vrátila na svět vyhynulého mamuta. Prý z ekologických důvodů, ale možná by od věci nebylo ani zřízení nějakého mamutího safari parku pro turisty.

Přečíst článek

Začněme v historii. Tu událost lidé poprvé zaznamenali v roce 1859 a stála za to. Dva dny to tehdy vypadalo, že se elektrický telegraf vymkl z kontroly. Od sloupů létaly jiskry, telegrafistům občas vzplál v rukou papír s došlými zprávami. Přístroj odesílal a přijímal znaky, i když byl odpojený od zdroje elektřiny... Událost doprovázela polární záře viditelná až z Kuby či z Havaje.

Vše vysvětlili britští astronomové Richard Carrington a Richard Hodgson, kteří zaznamenali obrovskou erupci na Slunci, při níž se z něj uvolnilo velké množství koronární hmoty. A právě tím objasnili poblázněný telegraf.

Nepříjemnosti slunečního větru

Nyní víme, že při slunečních erupcích do vesmíru vylétají energeticky nabité částice, jimž se říká sluneční vítr. Zemi před nimi obvykle chrání její magnetické pole, které částice odklání k pólům. Tam se srážejí s atomy v horní atmosféře a vzniká polární záře. Ohroženy však bývají družice na oběžné dráze. A větší erupce mohou ochranné magnetické pole překonat, což může přinést problém i na zemském povrchu.

S ohledem na stav techniky událost v roce 1859 až na podivnosti s telegrafem nepřinesla větší problém. Dnes je to horší. Mnohem slabší magnetická bouře způsobená sluneční erupcí v březnu 1989 tavila transformátory v New Jersey a vyvolala devítihodinový kolaps rozvodné sítě v kanadské provincii Québec. Od té doby dále vzrostla naše závislost na propojených elektrických sítích, na mobilech, datových přenosech, na elektronice v téměř každém přístroji. Jejich fungování může pořádná sluneční erupce narušit.

A tak třeba při magnetické bouři v roce 2012 letecké společnosti v obavách ze selhání přístrojů v letadlech odkláněly od severního pólu trasy, které spojují Evropu se západním pobřežím Ameriky a Ameriku s Asií. Družice vypínaly přístroje, aby se nepoškodily. Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici 400 kilometrů nad Zemí se ukryli v jednom z modulů, kde byli lépe chráněni před radiací. Erupce sice velikostí odpovídala tomu, co se stalo v roce 1859, avšak vzhledem k pozici Slunce vyvržené částice naštěstí nakonec Zemi nezasáhly.

Jak tomu bude příště? 

K tomu, aby lidé nebyli zaskočeni, by měla přispět i česká družice, kterou – společně se 104 jinými – vynesla ve čtvrtek do vesmíru raketa Falcon 9. Má označení VZLUSAT-2, protože jejím konstruktérem a vlastníkem je akciová společnost Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ). Číslice 2 naznačuje, že jeden takový satelit už tu byl a ve vesmíru stále je, vynesla jej tam v červnu 2017 indická raketa PSLV.

Nynější družice váží čtyři kilogramy a má rozměry pouze 10 x 10 x 30 centimetrů. Cena za její vynesení do vesmíru činí dva miliony korun. „Náklady na se oproti minulosti radikálně snížily,“ komentuje ředitel kosmické divize VZLÚ Juraj Dudášvýhodné finanční podmínky, které přineslo zapojení soukromé firmy SpaceX do kosmických programů. Za sedm až patnáct dní bude česká družice uvolněna ve výšce asi 550 kilometrů nad Zemí.

Mojmír Hampl

Uhlíková neutralita je větší problém než covid, říká nový člen rozpočtové rady Hampl

Bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl se v lednu stane členem Národní rozpočtové rady. Sněmovna v tajných volbách jeho nominaci schválila hlasy 173 ze 192 poslanců. Jak Hampl vnímá současný schodek vlády? A jak se staví k podpůrným covidovým programům? Na to Hampl serveru newstream.cz odpovídal letos v létě. Rozhovor se uskutečnil před Hamplovou přednáškou pro desítky mladých lidí na akci, kterou pořádal konzervativní Občanský institut.

Přečíst článek

Na přípravě přístrojů, které nese, se podílelo několik firem a výzkumných pracovišť. Kromě dalších aparatur obsahuje satelit dvě experimentální kamery a zařízení pro přesnou orientaci, které umožní pořizovat detailní snímky zájmových oblastí na Zemi.Konstruktéři z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT ve spolupráci s českou firmou esc Aerospace dodali do sondy detektory pro sledování radiačního pole a kosmických částic, tedy právě onoho potenciálně nebezpečného slunečního větru.

Sluneční bouři předpovědět neumíme. S jistotou se o tom, že probíhá, astronomové dozvědí asi osm minut od jejího vzniku – tak dlouho letí na Zemi světlo, které o ní přináší informaci do dalekohledů. Pak je trocha času se na příchod nabitých částic aspoň trochu připravit. Na Zemi mohou dorazit už za méně než dvacet hodin, ale i za několik dní. Mění totiž pohyb podle siločar meziplanetárního prostoru, jejichž přesný charakter není znám.

Nyní tedy k poznání toho, jak se sluneční vítr chová a kdy se před ním chránit, budou přispívat i české přístroje. Možná tyto poznatky jednou pomohou naší elektrické soustavě, počítačům či mobilům.

Elon Musk

Osobností roku časopisu Time je vizionář bez domova, Elon Musk

Nenarodili jste se do saúdské královské rodiny, a přesto se chcete stát dolarovým miliardářem? Máte ještě několik možností, jak toho docílit, píše server magazínu Time, který za osobnost roku 2021 označil podnikatele a vizionáře Elona Muska.

Přečíst článek

SpaceX a její první civilní posádka ve vesmíru
video

SpaceX vyslala do kosmu čtyřčlennou posádku bez profesionálních astronautů

Nejambicióznější posun ve vesmírné turistice. Tak hodnotí agentura AP počin společnosti SpaceX, která dnes z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě vynesla na oběžnou dráhu loď Crew Dragon s americkou čtyřčlennou civilní posádkou.

Přečíst článek

Takto bude vypadat unikátní teleskop Jamese Webba, až dorazí na místo určení.

Vesmírný dalekohled Jamese Webba čeká rozložení zrcadel

Projekt vesmírného teleskopu Jamese Webba, který lidstvu umožní pohlédnout hluboko do minulosti vesmíru, má za sebou první kritickou část mise. Rozvinutí tepelného štítu proběhlo bez komplikací. Další nejbližší zatěžkávací zkouškou bude rozložení „srdce“ celého teleskopu - jeho primárního zrcadla, které proběhne za několik málo dní.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme