Reklama

VIDEO: Do dražby jde 1100 let starý rukopis hebrejské bible, nejstarší na světě. Padne aukční rekord?

Americká aukční síň Sotheby’s dává do aukce nejstarší téměř kompletní rukopis hebrejské bible, zvaný Codex Sassoon. Očekává se, že bude vydražen za 30 až 50 milionů dolarů (664 milionů až 1,1 miliardy Kč).
Sotheby's, s laskavým svolením
 ČTK

Americká aukční síň Sotheby’s dává do aukce nejstarší téměř kompletní rukopis hebrejské bible, zvaný Codex Sassoon. Očekává se, že bude vydražen za 30 až 50 milionů dolarů (664 milionů až 1,1 miliardy korun), napsal americký list The New York Times. Jestliže se tak stane, půjde o nejdražší knihu či historický dokument, které byly kdy vydraženy. Podívejte se níž na video od Sotheby´s představující rukopis.

Reklama

Předpokládá se, že kniha pochází z konce devátého nebo ze začátku desátého století. Jak napsal americký deník, jednoho dne před asi 1100 lety si písař v dnešním Izraeli či Sýrii sedl a začal pracovat na knize. Byla opsána na zhruba 400 velkých pergamenových listech a obsahovala kompletní text hebrejské bible.

Jak vypadá nejstarší téměř celý dochovaný rukopis hebrejské bible The Codex Sassoon? Tady je:

zdroj: Sotheby´s, s laskavým svolením

Psán byl písmeny, která se podobají těm, jež jsou na svitcích tóry v dnešních synagogách. Kniha tehdy několikrát změnila majitele a nakonec skončila v synagoze na severovýchodě Sýrie, která byla zničena kolem 13. či 14. století. Přes 600 let byla tedy považována za ztracenou, dokud se znovu neobjevila v roce 1929. Od té doby je v soukromých rukou a Sotheby’s ji má v plánu vydražit letos v květnu.

Chybí jen první kniha Genesis

Codex Sasoon je označován za nejstarší příklad téměř úplného kodexu obsahujícího všech 24 knih hebrejské bible. Chybí v ní asi pět listů včetně prvních deseti kapitol první knihy hebrejské bible – Genesis. Kniha je umístěna v hnědé kožené vazbě z počátku 20. století. Na jejím hřbetu je vyraženo číslo 1053, což bylo katalogové číslo ve sbírce Davida Solomona Sassoona, britského sběratele a učence, který knihu koupil v roce 1929 poté, co se znovu objevila.

„Je to úžasné. Poprvé je text ve formě, kterou můžeme opravdu číst a rozumíme jí," uvedla Sharon Libermanová Mintzová z aukční síně. V současné době knihu vlastní švýcarský finančník a sběratel Jacqui Safra.

Na aukci Sotheby's v New Yorku se v únoru 2023 prodala láhev mimořádně vzácné whisky Macallan za 250 tisíc dolarů. (asi 5,56 milionu korun).

Panák whisky za 370 tisíc? Sběratel koupil vzácnou láhev značky Macallan, jednu ze dvou na světě

Investice do luxusního a vzácného alkoholu lákají v poslední době mnohé sběratele. Jeden z nich koupil na aukci prestižní síně Sotheby´s mimořádně vzácnou láhev whisky Macallan, jednu ze dvou na světě, za čtvrt milionu dolarů (asi 5,56 milionu korun). Čím je tak vzácná?

Přečíst článek

Valérie Dvořáková a Anna Pulkertová z Art Servisu J&T Banky

Umění 2022: Rekordní prodej Bohumila Kubišty ukazuje ochotu sběratelů utrácet

Komplikovaný. Tak hodnotí končící rok odborníci ze všech sfér lidské činnosti. Umění nevyjímaje. Kvůli válce na Ukrajině a rostoucím obavám z ekonomické recese se na sběratelství a umění zdánlivě nedostávalo. Přesto i takto komplikovaný rok přinesl celou řadu výjimečných událostí. Ty nejdůležitější vybírají Anna Pulkertová a Valérie Dvořáková z Art Servisu J&T Banky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Protesty v Detroitu v roce 2013 poté, co město vyhlásilo bankrot.

Lehman Brothers mezi městy. Před deseti lety zbankrotoval Detroit, kolébka amerického autoprůmyslu

Přečíst článek
Členové katolického bratrstva 'Cristo de la Buena Muerte' se účastní procesí ve španělské Zamoře, počátkem úterý 4. dubna 2023.

FOTOGALERIE: Týden ve světě – přípravy a oslavy Velikonoc, Macron v Číně, papež zpět v úřadu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme