Reklama

Devadesátky s příběhy Jonáka či orlických vrahů kralují sledovanosti

Záběr z druhé epizody divácky úspěšného seriálu České televize Devadesátky, v němž Michal Novotný (na snímku) ztvárnil kontroverzního podnikatele a spolumajitele nechvalně proslulého Discolandu Sylvie v Praze-Libni Ivana Jonáka.
Česká televize / Klára Cvrčková, se svolením ČT
Dušan Kütner

Česká televize se opět trefila ve správný čas do správného tématu. V roce, kdy uběhne 30 let od zásadních událostí v Česku, jako například začátku kuponové privatizace či otevření neslavně proslulého Discolandu Sylvie v Praze-Libni kontroverzního podnikatele Ivana Jonáka, se svým seriálem Devadesátky ovládla žebříček televizní sledovanosti.

Reklama

Každý z dosud odvysílaných čtyř dílů Devadesátek, v nichž režisér Petr Bebjak na základě skutečných událostí vykresluje velké kriminální případy 90. let, zhlédlo podle údajů ČT v průměru 2,13 milionu diváků starších patnácti let. Na seriál se v průměru dívalo 46 lidí z každé stovky v té chvíli u televizních obrazovek.

„To z Devadesátek činí nejsledovanější seriál vlastní tvorby České televize od roku 2004 a v tuto chvíli také nejsledovanější seriál vlastní tvorby na všech televizních stanicích od roku 2015,“ uvedl Filip Platoš z tiskového oddělení veřejnoprávní televize.

Podívejte se na fotogalerii ze seriálu Devadesátky: 

Seriál zaujal také diváky na internetu – každý jeho díl sleduje na internetu živě v průměru 20 tisíc diváků starších čtyř let. „Odloženě si jej v rámci sedmi dní po odvysílání na internetu pustí dalších více než 150 tisíc diváků starších čtyř let, což je druhá nejvyšší hodnota v historii měření odložené sledovanosti po seriálu Most!,“ dodal Platoš.

Autoři Bebjak a scenáristé Josef Mareš a Matěj Podzimek v seriálu mimo jiné popsali vyšetřování vraždy Ludviky Jonákové, manželky a spolumajitelky Discolandu Sylvie. Za zosnování vraždy z roku 1994 byl v roce 2001 odsouzen její manžel Ivan, kontroverzní podnikatel a spolumajitel klubu, v němž propojil svět erotiky, podsvětí a showbyznysu. Jonák si odseděl 12 let, byl propuštěn v roce 2014, dva roky poté v 59 letech zemřel na komplikace spojené s cukrovkou.

HBO Max v České republice

Boj o diváky se vyostřil. Kus sledovanosti si od března utrhne HBO Max

Prémiová streamovací platforma HBO Max, která patří americkému mediálnímu konglomerátu WarnerMedia, otevře českým divákům svůj obsah 8. března. Nové předplatitele láká výhodnými podmínkami. Stačí se stihnout zaregistrovat se konce března.

Přečíst článek

Hned několika dílů se věnuje kauza takzvaných „orlických vrahů“. Skupina v čele s organizátorem Karlem Kopáčem a vykonavatelem vražd Ludvíkem Černým v letech 1991 až 1993 zorganizovala vraždy pěti lidí, zejména právě podnikatelů. Tři z mrtvol pak v sudech (ve dvou byl louh) hodili do Orlíku – odtud neformální pojmenování kauzy, ačkoliv se vraždy staly v Praze a Středních Čechách. 

Černý dostal doživotí a ve vězení je stále, Kopáč byl odsouzen na 21 let a v roce 2004 spáchal sebevraždu ve věznici v Kuřimi. Tento zločin se stal i hlavním tématem celovečerního filmu Jiřího Svobody z roku 2005 Sametoví vrazi.

Netflix, ilustrační foto

Netflix, Disney a další služby utratí stamiliardy dolarů za filmy a seriály. Vydělávají na tom i Češi

V boji o diváka značně přituhuje. Jednotlivé streamingové platformy letos utratí na původní obsah 140 miliard dolarů, uvádí odhady amerických investičních bank. Nárůst počtu předplatitelů tomu přitom vůbec nemusí odpovídat.

Přečíst článek

Minisérie má šest dílů a více, například s přesahem do prvních let nového tisíciletí, zatím televize přes divácký úspěch neplánuje. „Na pokračování seriálu nyní nepracujeme,“ podotkl Platoš.

Na pozici nejsledovanějšího původního seriálu České televizi mají Devadesátky stále ještě velmi daleko. Od začátku peoplemetrového měření sledovanosti v roce 1997 z původních dramatických seriálů diváky nejvíce zaujala Nemocnice na kraji města po dvaceti letech vysílaná na ČT1 v pondělí večer na přelomu let 2003 a 2004. Jejích třináct dílů si podle údajů z Kavčích hor nenechalo ujít v průměru 38,6 dospělých starších patnácti let, tedy 3,27 milionu.

Top 5 nejsledovanějších pořadů uplynulého, 3. týdne (17.-23.1.2022):

  program den počet diváků v mil.
1. Devadesátky (čtvrtý díl) ČT1 23.1. 2,15
2. Stíny v mlze: Tanečnice ČT1 17.1. 1,73
3. Špunti na cestě: Velký vůz ČT1 21.1. 1,57
4. Televizní noviny Nova 17.1. 1,57
5. Televizní noviny Nova 20.1. 1,47

pramen: Asociace televizních organizací (ATO) - Nielsen Admosphere, dospělí 15+

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prezident Miloš Zeman uděloval 28. října 2019 na Pražském hradě státní vyznamenání. Na snímku je podnikatel, mediální magnát a moderátor Jaromír Soukup

Médea Jaromíra Soukupa opět čelí insolvenčnímu řízení. Nyní chtějí zpět desítky milionů velcí hráči – ČT a Prima

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme