Reklama

Co Čech, to "deskovkář". Deskovým hrám se na trhu daří

desková hra Putování po Středozemi
nst
 ČTK

Zájem o deskové hry za posledních 15 let výrazně stoupl, na český trh se ročně uvedou stovky nových titulů. Uvedl to Michal Požárek z obchodu Planeta Her. K úspěšným tvůrcům deskových her podle něj patří také Češi. Nejoblíbenější jsou v tuzemsku rodinné hry, vyplývá z ankety mezi prodejci. V úterý to bude přesně 90 let ode dne, kdy Američan Charles Darrow vynalezl deskovou hru Monopoly.

Reklama

V Česku podle Požárka vychází široké spektrum deskových her, od jednoduchých pro děti po ty se složitou strategií a dlouhou herní dobou. Historicky nejúspěšnějším titulem jsou na tuzemském a slovenském trhu Dostihy a sázky, prodalo se ho již dva miliony kopií, uvedl. Zájem je podle něj ale také o Carcassonne, Dixit, Uno nebo Monopoly. Nejúspěšnější českou hrou v zahraničí jsou naopak Krycí jména, vyšla ve 35 jazycích a prodalo se jí přes 12 milionů kusů.

K aktuálním trendům podle Požárka nyní patří hry určené pro jednoho člověka nebo ty, které pracují s mobilními aplikacemi. "Mezi důležité milníky patří také hry kooperativní, kdy lidé nehrají proti sobě, ale spolupracují a snaží se hru prorazit," uvedl.

Vyrazit letošní zimu do Asie vyjde draho. Zvýšený zájem cestovatelů, který se dostavil po konci koronavirových omezení, podražil letenky o desítky procent.

Předražené letenky. Jde o nový normál, nebo bude lépe?

Kombinace konce covidových restrikcí v Asii, uzavření ruského vzdušného prostoru evropským dopravcům, nedostatek letadel a růst nákladů přinesl koktejl, který pro cestovatele letošní zimu znamená vysoké ceny letenek. Drahé jsou především cesty do Asie.

Přečíst článek

Deskové hry získaly na popularitě i v době koronavirové pandemie, kdy se staly oblíbeným způsobem, jak trávit volný čas, řekla marketingová ředitelka hračkářství Bambule Jana Krčková. V posledních letech si podle ní tvůrci dávají víc záležet na grafickém zpracování a využívají rozmanité herní prvky. Na trh by se letos měly uvést také tituly s filmovou, seriálovou nebo historickou předlohou jako například Fantastická zvířata, Zaklínač: Starý svět či Jan Žižka: Zrození vůdce, uvedla.

Mezi nejprodávanější deskové hry na e-shopu Alza.cz patří Výbušná koťátka, Desítka nebo Scrabble. Nejčastěji za ně zákazníci utratí do 600 korun, řekl divizní ředitel nákupu a prodeje Martin Hadraba. "U nejočekávanějších produktů vnímáme velký zájem fanoušků o předobjednávky. V Česku je silná komunita deskovkářů, kteří chtějí mít hru od prvního dne vydání," řekl. Deskové hry podle něj ve větší míře využívají moderní technologické prvky, například Monopoly se již nemusí hrát s napodobeninou klasických papírových peněz, ale s obdobou platebních karet. "Všeobecným trendem je QR kód s video návodem, aby nový hráč rychle a snadno pochopil pravidla hry," dodal Hadraba.

Monopoly jsou nejprodávanější hrou na e-shopu Mall.cz. "Na trhu jsou nejdéle ze všech a zároveň jsou od počátku nadčasovou zábavou, která lidi ani po letech neomrzí," uvedl mluvčí Jakub Charvát. Z her, které jsou propojeny s mobilní aplikací, vede Panství hrůzy, Alchymisté a Pán prstenů: Putování po Středozemi, dodal. K oblíbeným titulům v Česku podle Daniela Grofa z obchodu Svět her patří stále Člověče, nezlob se.

Deskové hry jsou na internetu kategorií, která se prodává poměrně úspěšně, řekl ČTK šéf analytiků srovnávače cen Heureka.cz Michal Buzek. Na odbyt jdou podle něj především na podzim nebo před Vánoci, kdy poptávka proti ostatním měsícům vzroste až trojnásobně, a také v létě.

Trh s hrami letos zřejmě vykáže první pokles od začátku éry chytrých telefonů.

Trh s mobilními hrami zřejmě vykáže pokles, poprvé v éře smartphonů

Trh s hrami pro mobilní zařízení v letošním roce zřejmě vykáže první pokles od začátku éry chytrých telefonů. Odvětví se nyní potýká s poklesem spotřebitelských výdajů, s růstem nákladů na reklamu a také s poklesem zájmu v souvislosti s koncem pandemie covidu-19.

Přečíst článek

Kulturista

Biohacking: Kulturisté ho vyzkoušeli první. Glutamin ale potřebuje každý, hlavně pro zdravá střeva

Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin. Pomáhají tělu vytvářet svaly, iniciovat chemické procesy, transportovat živiny a předcházet nemocem. Tělo si vyrobí jen 11 z těch, co potřebuje. Zbylé aminokyseliny je potřeba dodat tělu prostřednictvím stravy nebo doplňků.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kůň Zazou patřící čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi na dostizích v Dubaji v roce 2013.

Království za koně. Mocnému čečenskému vůdci Kadyrovovi v Česku ukradli vzácného plemeníka

Přečíst článek
Desková hra Člověče, nezlob se! (ilustrační foto)

Deskové hry na cesty a dovolenou. Tipy na ty, které zkrátí dlouhé chvíle v autě i v letadle

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme