Reklama

České superauto? Automobilka Praga jde na trh s modelem Bohema za 30 milionů

Česká značka Praga uvede v roce 2023 na trh supersportovní auto za 30 milionů korun s názvem Bohema.
Praha, s laskavým svolením
 ČTK

Česká značka Praga uvede ve druhé polovině příštího roku na trh nový supersportovní automobil pod názvem Bohema. Vůz s výkonem 700 koní bude stát 1,28 milionu eur (zhruba 30 milionů Kč) bez DPH. Limitovaná edice 89 aut vznikne ve výrobní hale týmu Kresta Racing, uvedla firma.

Reklama

V první polovině roku 2023 má být Bohema představena ve své finální sériové specifikaci. V současné době firma přijímá objednávky a jedná s potenciálními prodejními partnery v zemích, jako jsou Austrálie, Německo, Hongkong, Japonsko, Jihoafrická republika, Španělsko, Tchaj-wan, Spojené arabské emiráty, USA a Velká Británie, kde už Praga pro vůz získala plnou silniční způsobilost, uvedla společnost.

 

Dvousedadlová Praga Bohema s hmotností pod 1000 kg má dosahovat extrémních výkonů s cílem zajet na okruhu na silničních pneumatikách Pirelli srovnatelné časy na kolo jako ostré okruhové závodní speciály GT3 na závodních pneumatikách. Současně nabídne dostatečný komfort a praktičnost při vyjížďkách na silnici. Vychází z prototypu R1R představeného v roce 2015.

Maximální rychlost přes tři sta

Pohonná jednotka je odvozená z legendárního Nissanu GT-R, jde tedy o šestiválec 3,8 se dvěma turbodmychadly, který je známý svou spolehlivostí, jednoduchým servisem a také pro velký potenciál zvyšování výkonu. Zážitek z jízdy umocní závodní poloautomatická převodovka. Maximální rychlost je podřízená tomu, jaké nejvyšší rychlosti jsou auta schopny dosáhnout při jízdě na okruhu. Bohema se dostává na 305 km/h.

 

V příštím roce Praga vyrobí prvních deset kusů Bohemy. Ve stejném roce česká značka otevře své nové zastoupení v Anglii, kde budou mít zákazníci možnost si vůz naspecifikovat. V dalších čtyřech letech pak bude ručně vyrobeno vždy kolem 20 kusů hypersportů, což novým majitelům podle firmy zajistí dostatečnou exkluzivitu. Každému zákazníkovi bude vůz předán přímo na okruhu prostřednictvím týmu testovacích jezdců, kteří se postarají o dostatečné obeznámení zákazníka se všemi informacemi kolem vozu a jeho chováním jak na okruhu, tak na silnici, dodává firma.

Obnovená značka Praga je známá především jako výrobce motokár. Každoročně vyrobí až 7000 motokárových podvozků, což z ní dělá jednoho z nejúspěšnějších výrobců motokár na světě. Její další projekt, závodní vůz Praga R1, se v posledních letech stává oblíbeným závodním vozem ve Velké Británii, Evropě a Severní Americe. Díky jezdci Alešovi Lopraisovi a jeho týmu se také Praga účastní slavné rallye Dakar.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kreml posvětil prodej továrny VW v Kaluze tamnímu obchodníku s auty

AKTUALIZOVÁNO: Definitivní konec továrny Škody v Rusku. Kreml posvětil prodej domácí firmě Avilon za miliardy

Přečíst článek
Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 31,5 procenta na 353 770 vozů.

Automobilky nastartovaly, v tuzemsku se v prvním čtvrtletí vyrobilo 353 770 nových vozů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme