Reklama

Češi chtějí japonskou Ósaku dobýt tím, co umějí nejlíp. Pavilon na Expu bude ze skla

Architektonickou soutěž na návrh českého pavilonu pro světovou výstavu Expo 2025 v japonské Ósace vyhrálo studio Apropos Architects se skleněnou spirálou.
Se svolením CAMP/ZAN studio
Petra Jansová
pej

Česko se bude na Expu v japonské Ósace prezentovat ve skleněném pavilonu. Spirálu navrhlo architektonické studio Apropos Architects.

Reklama

Fasáda pavilonu je navržena z tabulového spékaného skla. Využití skla, jehož řemeslné zpracování má v tuzemsku dlouholetou tradici, bylo pro autory návrhu absolutní prioritou.

„Jako společnost si potřebujeme neustále připomínat a posilovat společenské i kulturní hodnoty. Proto jsme navrhli pavilon ze dřeva a skla, řemeslně a kreativně pojatý, naplněný českým umem a kreativitou,“ uvedla architektka Nikoleta Slováková ze studia Apropos Architects.

Na oceněné projekty se můžete podívat do následující galerie.

Vítězný návrh vznikl ve spolupráci s Terezou Šváchovou a studiem Lunchmeat.

Studio Apropos Architects má kromě Česka zastoupení i v Curychu a Haagu. V evropských městech realizovalo řadu projektů od bytových domů až po velké urbanistické celky. 

Podívejte se na projekt studia Apropos Architects ve Švýcarsku do následující galerie.

Druhé místo architektonické soutěže získal návrh ateliéru A69, třetí pak návrh od ateliéru Mjölk.

Kromě českých architektonických studií se klání účastnily i ateliéry ze Slovenska, Británie, Německa nebo Kypru.

V odborné porotě zasedli například architektka a designérka Eva Jiřičná, partner studia Kengo Kuma and Associates Balázs Bognár, slovenský automobilový designér Jozef Kabaň nebo předseda České komory architektů Jan Kasl.

Rekonstrukce fary ve Vratislavicích

Stane se z Liberce meka skvělé architektury? Rekonstrukce fary tomu napovídá

Nevyužívaný dům zachránili a přistavili k němu další, který zabalili do plechu. Projekt architektů ze studia atakarchitekti zaujal v prestižní architektonické soutěži a libereckou čtvrť posunul zas o kousek dál.

Přečíst článek

Křesťanské komunitní centrum Církve bratrské v Kladně

FOTOREPORTÁŽ: Moderní české kostely, do nichž stojí za to jít i mimo Vánoce

I známí ateisté, Češi, si staví kostely. V posledních letech jich vzniklo hned několik. Jsou moderní, inspirativní a odbornou architektonickou veřejností oceňované. Podívejte se na výběr pěti z nich, do nichž stojí za to zajít i mimo Vánoce.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Galerie Plato v Ostravě vznikla revitalizací někdejších jatek.

Velký úspěch pro Česko. Poprvé se probojovalo do finálové pětice prestižní ceny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme