Reklama

Biohacking: Zázračný vitamin E pomáhá v boji proti stárnutí

Špenátový salát
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Vitaminem E si výrazně posílíte imunitu a zpomalíte proces stárnutí. Běžně je v rostlinných olejích či špenátu. Pozor však na dávkování, při špatné konzumaci potravinových doplňků může dokonce zkracovat život.

Reklama

Vitamin E je jeden z nejsilnějších antioxidantů, které máme z potravy k dispozici. Jako ostatní vitamíny, i vitamín E si lidské tělo není schopné vytvořit samo a počítá tedy s tím, že ho přijmeme stravou. Pokud nám konkrétní vitamín chybí, je jasné, že nám tím matka příroda naznačuje, že s naší každodenní stravou není něco v pořádku.

Sledujte seriál Biohacking o zlepšování kondice a zdraví

Může být překvapivé, že vitamín E je vlastně souhrnný název pro osm komponentů – alfa, beta, gamma a delta tokoferoly a tokotrienoly. Tím nejprozkoumanějším je alfa tokoferol, protože je v těle nejaktivnější. Proto pokud vyhledáte doplňky stravy s vitamínem E, bude v nich obsažen převážně alfa nebo gamma tokoferol, a to obzvláště v levnějších produktech.

Pozor na dávkování

Studie s alfa tokoferolem jsou relativně rozporuplné. U některých se ukázalo, že samotný alfa tokoferol může dokonce škodit lidskému zdraví a zkracovat život. A to již při dávkách od 150 jednotek IU, přičemž dávkování v běžných doplňcích stravy bývá 400 IU.

Parmiggiano Regiano, sýr parmazán

Biohacking: S vápníkem je to celkem alchymie. Brát ho samotný nemá smysl

Po vitamínu C se další díl seriálu Biohacking věnuje vápníku a jeho vstřebávání v těle. U vápníku totiž platí, že vše nejde vyřešit jednou pilulkou.

Přečíst článek

Je to zejména kvůli možné zvýšené krvácivosti, kterou alfa tokoferol způsobuje. Progresivnější produkty již ale obsahují více druhů tokoferolů a tokotrienolů, některé dokonce všech osm. Každý z komponentů vitamínu E má totiž jiné účinky a vzájemně se při působení ovlivňují a doplňují. Tokoferoly a tokotrienoly totiž přirozeně vytvářejí synergický komplex, a ten v těle funguje jako součást řady procesů.

Vitamín E je rozpustný v tucích, a tak ho tedy najdeme primárně v tučnějších potravinách, a to pouze rostlinného původu. Zdaleka nejkoncentrovanější je v oleji z pšeničných klíčků, ale dostatečné množství je ho i ve slunečnicovém semínku, mandlích či lískových ořechách. Dále ho obsahuje zelenina a ovoce jako špenát, avokádo nebo dýně.

Biohackeři často vědomě konzumují vitamín E v ořeších a semínkách, které předtím na 6 až 8 hodin namočí, protože se tím u nich zvýší vstřebatelnost rozličných živin. Pro změnu se v nich sníží obsah kyseliny fytové, která sice sama o sobě přímo neškodí, ale má tendenci na sebe vázat minerály z jídla a tělo je tak nemá k dispozici. Je potřeba takto připravené ořechy a semena buď znovu v sušičce či troubě na nízkou teplotu usušit na později nebo ještě týž den zkonzumovat.

vitamín C

Biohacking: Ušetřete za kolagen, vitamín C pomůže stárnout s grácií

Vitamín C je základní vitamín a antioxidant, který ovlivňuje řadu procesů v těle. Seriál Biohacking pokračuje sérií zaměřenou na jednotlivé vitamíny.

Přečíst článek

Posílení imunity

Vyložený nedostatek vitamínu E je v západním světě vzácný a bývá primárně důsledkem určité nemoci či metabolické poruchy vstřebávání tuku. Ale pouze již snížený příjem vitamínu E může mít znatelný vliv na stav imunity, očí, cévního systému, a to zejména v pokročilém věku.

Pokud tedy víte, že příliš neholdujete ořechům a zelenině, je dobré zvážit kvalitní doplněk s plnohodnotným komplexem vitamínu E. Ale ani ten není potřeba konzumovat každý den, protože obecně vitamíny rozpustné v tucích se v těle ukládají na delší dobu a udržuje se tak potřebná hladina.

Denní doporučená dávka je pro dospělého člověka nastavena na 15 mg neboli 22,5 mezinárodních jednotek IU. Nejlepší způsob je snažit se přijímat vitamín E stravou, protože jen v přirozeném stavu ze stravy se ho nedá přejíst, a nehrozí tak problémy, ani toxicita.

Kyselé ovoce a zelený čaj pomáhají odbourávat kyselinu močovou.

Biohacking: Pětina světové populace má příliš kyseliny močové. Pomoci může půst

S nadměrným množstvím kyseliny močové v krvi je spojována zejména závažná a velmi nepříjemná dna či další problémy s ledvinami. Podle nejnovějších studií však tato látka v těle předznamenává celou řadu chorob, zejména civilizačních. Kyselina močová přitom souvisí s lidskou evolucí a bojovat odbourávat ji z těla lze různými technikami. Kyselé ovoce a zelený čaj jsou jen začátek.

Přečíst článek

Proti stárnutí

Jednou ze základních rolí vitamínu E v organismu je ta antioxidační. Jeho vyvážená hladina tedy v organismu výborně pomáhá předcházet stárnutí organismu na všech úrovních i chronickým nemocem. Posiluje také cévní systém a krev – je důležitý při tvorbě červených krvinek.

Další z benefitů vyvážené konzumace vitamínu E je snížení cholesterolu či jeho schopnost vyrovnávat hladinu hormonů v organismu. Jeho dostatečný příjem je také nezbytný v těhotenství a při kojení.

Již tradiční je účinek vitamínu E na zlepšení kvality pleti a vlasů. Dá se použít nejen vnitřně, ale koupená kapsle doplňku lze také propíchnout jehlou a tento olej použít přímo jako pleťovou kúru nebo doma vyrobenou masku na pokožku či vlasy. Takto lze také použít na drobné oděrky či suchou kůži různě na těle. Pomáhá pleti se lépe hojit a udržovat ji mladou a pružnou.

Olivový olej

Biohacking: Ani nasycené tuky nejsou tak hrozné, jak se myslelo

Jak je to s tuky? Po proteinech a sacharidech se aktuální díl seriálu Biohacking podívá na třetí nejdůležitější složku výživy.

Přečíst článek

Zelené smoothie - ilustrační foto

Biohacking: Tělo se umí detoxikovat samo. Ale je dobré mu pomoct

Existuje řada postupů a strategií, jak pomoci tělu, aby si mohlo zlepšit aktuální i dlouhodobý zdravotní stav. Lidský organismus totiž za standardních podmínek detoxifikuje dost dobře sám, ale pouze do určité míry. Pokud si tedy „dopřáváme“ hodně a často, je dobré alespoň na chvíli zařadit některou z následujících praktik a tělo by nám mělo odvděčit větší energií a lepším zdravím.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jak se starat o mozek?

Biohacking: Mozek je to nejcennější, co máme. Umíte se o něj starat?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme