Reklama

Biohacking: Vitamín A skoro stačí přijímat z živočišné stravy

Ryby, mořské plody
iStock
Alžběta Shejbalová

Použití výrobků s retinolem, tedy vitamínem A, na kůži významně zjemňuje vrásky a také posiluje pokožku před případným poškozením. Může dobře fungovat na různé další kožní problémy, jako je psoriáza, ekzém či akné. Vitamín A lze také použít při hojení ran.

Reklama

Vitamín A je v tuku rozpustný vitamín, který v organismu hraje také roli mocného antioxidantu. Vyskytuje se primárně ve dvou formách – aktivní formě vitamínu A – retinolu, který je přítomný v živočišných potravinách a může být přímo využitý tělem, protože je ve formě jemu snadno přístupné. Druhým typem jsou karotenoidy – a to zejména beta karoten, alfa karoten a beta kryptoxantin. Jsou přítomné v pestrobarevném ovoci a zelenině. Tyto karotenoidy jsou provitaminy, což znamená, že je tělo musí do aktivní formy teprve převést. Existují i karotenoidy, které se na vitamín A převést nedají, ale i přesto hrají významnou roli ve zdraví lidského organismu – lykopen, lutein či zeaxantin. Mají funkci antioxidantů a zabraňují negativnímu vlivu volných radikálů ve všech druzích tkání.  

Jedna z nejvíce studovaných funkcí vitamínu A je jeho role v zachování zdraví očí. Vitamín A pomáhá při tvorbě pigmentu citlivého na světlo, který přijímá a posílá obrazy z očí do mozku. Pokud trpíme deficitem vitamínu A, projeví se to často nejdříve různým stupněm šerosleposti. Tělo ve své moudrosti totiž začne upřednostňovat spotřebu vitamínu A při denním vidění, které bylo vždy z evolučního hlediska důležitější než dobrý zrak v noci. 

Zásadní roli hraje vitamin A při udržení imunitního zdraví. Nedostatek vitamínu A se projeví oslabenou funkcí imunitního systému tím, že tělo není tak schopné regenerovat obranné bariéry před infekcemi a nemocemi. Příliš málo vitamínu A může také nutit organismus dokonce měnit funkce imunitních buněk. 

vitamín C

Biohacking: Ušetřete za kolagen, vitamín C pomůže stárnout s grácií

Vitamín C je základní vitamín a antioxidant, který ovlivňuje řadu procesů v těle. Seriál Biohacking pokračuje sérií zaměřenou na jednotlivé vitamíny.

Přečíst článek

Forma vitamínu A retinol je velmi známá jako přísada a aktivní látka kosmetických přípravků. Studie a zkušenosti mnohých uživatelů dokazují, že použití výrobků s retinolem na kůži významně zjemňuje vrásky a také posiluje pokožku před případným poškozením. Může dobře fungovat na různé další kožní problémy, jako je psoriáza, ekzém či akné. Vitamín A lze také použít při hojení ran – používaný přímo na kůži topicky a v případě potřeby i vnitřně. 

Vitamín A i jeho provitaminová forma beta karoten také snižují zánět v těle, což má nezměrné pozitivní dopady pro celý organismus. Zánět hraje roli při vzniku celé řady závažných chronických nemocí od rakoviny, přes cukrovku, až po srdeční onemocnění. Studie dokazují, že vitamín A je schopný blokovat růst rakoviny kůže, prsu, prostaty a plic. Snížením zánětu v těle také předcházíme onemocněním spojeným se stárnutím organismu, jako jsou Alzheimerova či Parkinsonova choroba a také se zlepšují nemoci jako revmatoidní artritida a Crohnova choroba.  

Kyselé ovoce a zelený čaj pomáhají odbourávat kyselinu močovou.

Biohacking: Pětina světové populace má příliš kyseliny močové. Pomoci může půst

S nadměrným množstvím kyseliny močové v krvi je spojována zejména závažná a velmi nepříjemná dna či další problémy s ledvinami. Podle nejnovějších studií však tato látka v těle předznamenává celou řadu chorob, zejména civilizačních. Kyselina močová přitom souvisí s lidskou evolucí a bojovat odbourávat ji z těla lze různými technikami. Kyselé ovoce a zelený čaj jsou jen začátek.

Přečíst článek

Doporučená denní dávka vitamínu A je 700 mikrogramu (µg) pro dospělé ženy a 900 µg pro muže. Obecně se doporučuje jíst dostatečně pestrou stravu pro přirozené doplnění vitamínu A, z doplňků je to vhodné spíše jen ve výjimečných případech při prokázané nedostatečnosti. Při rozsáhlých studiích se ukázalo, že přijímat beta karoten z doplňků stravy dlouhodobě nezlepšuje zdraví, ani neprodlužuje život nemocných. Vitamín A funguje v opozici s vitamínem D, kde spolu fungují jako misky na vahách. Pokud máme jedno mnoho, množství druhého se snižuje a naopak. 

Nejbohatší zdroje vitamínu A v jeho aktivní formě retinolu jsou játra, ryby, vejce a mléčné výrobky. Naprostá většina vitamínu A získaného ze stravy v západních zemích je právě v aktivní formě, na karoteny zbývá jen 20 až 35 procent. Ty přijímáme převážně ze zelené zeleniny, žlutého ovoce a zeleniny a výrobků z rajčat. Nejkoncentrovanější rostlinné zdroje beta karotenu jsou dýně, sladké brambory, kadeřávek a mrkve. Tělo je schopno téměř cele vstřebat vitamín A ze živočišných zdrojů a pouze z 10 až 30 procent beta karotenu ze zdrojů rostlinných. Větším množstvím vitamínu A není obtížné se předávkovat, a tedy toto může být v určitých situacích výhoda. Zvýšit biologickou vstřebatelnost beta karotenu lze tepelných zpracováním. Je třeba také připomenout, že beta karoten je v ovoci a zelenině spojený v mřížce s ostatními fytochemikáliemi, přičemž se jejich funkce nadále vzájemně obohacují a zvyšuje se jejich společné i individuální benefity.  

Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Biohacking: Dětem dejte sladké a těžkou peřinu

Proč děti potřebují sladkosti? Jaké vitamíny a doplňky stravy by měly mít? A jak podpořit vývoj mozku? Dočtete se v dalším pokračování úspěšného seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Špenátový salát

Biohacking: Dáváte si předsevzetí jíst na nový rok lépe? Zkuste nutritariánství

Přečíst článek
Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme