Reklama

Biohacking: Trpíte únavou? Možná je za tím nedostatek draslíku

Avokádo je ideálním zdrojem draslíku
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Vysoký tlak, únava, choroby srdce. To vše hrozí tělu, pokud trpí nedostatkem draslíku. V přirozené podobě jej můžeme získávat i docela příjemným způsobem, třeba v podobě avokádového toastu.

Reklama

Draslík je jedním z nejrozšířenějších minerálů v lidském těle a hraje v něm řadu nezastupitelných rolí. Jednou ze základních je jeho schopnost hydratace a udržování vody v těle – je to elektrolyt. Draslík spolu s dalším elektrolytem sodíkem fungují na principu páky a její rovnovážná poloha je nezbytná pro udržení zdraví těla.

V dnešní době je poměrně obtížný problém udržet tuto rovnováhu bez zamýšlení se nad racionální stravou. Konzumace převážně průmyslově zpracované stravy zajistí značný nadbytek sodíku a příliš malé množství draslíku. Tato nerovnováha způsobuje řadu zdravotních problémů moderní doby – vysoký krevní tlak, problémy se srdcem, svalové bolesti a únavu.

Mořské ryby nabízejí dostatek selenu

Biohacking: Zázračný selen snižuje riziko rakoviny a zvyšuje plodnost

Dostatek selenu brání vzniku celé řadě chorob. Nejlepší je získávat jej z potravin. Dostatek selenu nabízejí zejména paraořechy nebo mořské ryby.

Přečíst článek

Boj proti vysokému tlaku

Doporučená minimální dávka draslíku je 2300mg pro dospělou ženu a 3400mg pro muže. Několik významných studií ale doporučuje draslík v minimálním množství 4700mg denně, protože tato hodnota upravuje zvýšený krevní tlak u osob citlivých na množství soli ve stravě.

Příroda to totiž zařídila skvěle pro naše přirozené životní prostředí, ale ne už tak pro dnešní dobu – vyvinuli jsme se totiž v době, kdy jsme získali zhruba 11 g draslíku denně ze stravy, a naopak pouze cca 0,7g sodíku. Člověk kvůli tomu dostal do vínku receptory na jazyku pro slanou chuť, bylo totiž životně důležité sůl denně aktivně shánět.

Maximální příjem sodíku ze stravy byl dlouho stanoven na 2300mg denně, což znamená cca 5 g soli. Doporučení z poslední doby radí spíše 1500mg sodíku a tedy asi 3,5 soli denně v jídle. To je daleko méně, než sní ve stravě průměrný člověk (dle Světové zdravotnické organizace je to 9-12 g), speciálně pokud se denně stravuje mimo domov a nemá kontrolu nad množstvím soli použité v jídle. Pokud aktivně sportujeme, má lidské tělo spotřebu elektrolytů jako je sodík a draslík zvýšenou, zde denní hodnoty musíme navýšit.

Slunce, vitamín D

Biohacking: K vitamínu D patří vápník i vitamín K. A pozor na ten správný

Vitamín D je důležitý pro těhotenství, kosti i odolnost proti covidu.

Přečíst článek

Avokádový toust má smysl

Chuťové receptory na draslík ale nemáme a v této době, kdy je soli nadbytek, se naopak musíme do konzumace potravin s draslíkem nutit. Aktuálně biohackery doporučovaná denní dávka draslíku by měla být někde mezi 4700-11000 mg. Anebo pro ty, kteří rádi počítají, je ideální poměr draslíku k sodíku 3:1, přičemž sodík tvoří cca 40% váhy soli. Nejbohatší zdroje draslíku jsou převážně rostlinného původu – fazole, brokolice, avokádo, sladké brambory či banány, ale v menším množstvím je draslík přítomen ve většině přirozených potravin.

Doplňky stravy s draslíkem jsou prospěšné jen opravdu málokdy – například při dlouhotrvajícím průjmu či jiných problémech zažívacího traktu, kdy je skoro jisté špatné vstřebávání živin. Je to proto, že primárně chronická nedostatečnost, ale i přemíra draslíku má závažné důsledky.

S výškou hladiny draslíku je úzce spojena funkce srdce či ledvin. Při deficitu draslíku ve stravě hrozí zmíněný vysoký tlak a z toho pramenící srdeční problémy či zvýšené riziko mrtvice. Dále se zvyšuje pravděpodobnost ledvinových kamenů, rozvinutí cukrovky 2. typu, zhoršuje se soustředění a kvalita spánku. Dobrá zpráva je, že cca 85 % draslíku si tělo umí asimilovat z přijaté stravy. V případě jeho nedostatku jde tedy většinou o ne zcela zdravou stravu s malým podíle ovoce, zeleniny a luštěnin.

Kyselé ovoce a zelený čaj pomáhají odbourávat kyselinu močovou.

Biohacking: Pětina světové populace má příliš kyseliny močové. Pomoci může půst

S nadměrným množstvím kyseliny močové v krvi je spojována zejména závažná a velmi nepříjemná dna či další problémy s ledvinami. Podle nejnovějších studií však tato látka v těle předznamenává celou řadu chorob, zejména civilizačních. Kyselina močová přitom souvisí s lidskou evolucí a bojovat odbourávat ji z těla lze různými technikami. Kyselé ovoce a zelený čaj jsou jen začátek.

Přečíst článek

Indikátor cukrovky

Vyšší hladina draslíku v krvi, zvaná hyperkalémie, většinou vzniká z přehnané suplementace či kvůli poruchám ledvin, které nestíhají dostatečně filtrovat potřebné množství minerálů. Také chronická onemocnění jako Addisonova choroba (endokrinní nemoc nadledvinek) či cukrovka 1. typu může způsobovat hyperkalémii. Ta způsobuje nepravidelný či zpomalený srdeční tep, slabost, mravenčení a necitlivost či únavu.

Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu

Dostatečný příjem draslíku ze stravy pomáhá tělu udržovat pevné zdraví. Aktivuje například řadu enzymů, které jsou součástí energetického metabolismu, pomáhá antioxidační obraně organismu a opravě tkání. Vědci také zjistili, že existuje přímé spojení mezi hustotou kostí a dostatečným příjmem draslíku ze stravy. Je také nutný pro správné zpracování a využití sacharidů a proteinů k výstavbě svalů, a to jak v dětském věku při růstu, tak v dospělosti při sportu i rekonvalescenci.

Stánek s ovocem na trhu v Barceloně

Biohacking: Tloustne se po sacharidech? Ano i ne

Na jednoduché cukry se poslední dobou nahlíží jako na něco univerzálně škodlivého. Je to především kvůli jejich efektu na obsah cukru v krvi

Přečíst článek

Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Biohacking: Dětem dejte sladké a těžkou peřinu

Proč děti potřebují sladkosti? Jaké vitamíny a doplňky stravy by měly mít? A jak podpořit vývoj mozku? Dočtete se v dalším pokračování úspěšného seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Mořské řasy, zdravá výživa, aminokyseliny, arganin

Biohacking: Aminokyselina nutná pro omlazení cév i mužskou plodnost

Přečíst článek
Maso patří k hlavním zdrojům lysinu

Biohacking: Lysin se zkoumá při boji s rakovinou a depresemi. Najdete ho i v bůčku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme