Reklama

Biohacking: Proč je japonská kuchyně tak zdravá? Stojí za tím látka zvaná PQQ

Japonská polévka - ilustrační foto
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Pyrrochinolinchinon (PQQ) je nepříliš známá, ale přitom důležitá sloučenina, funkcemi podobná vitamínům. Je nezbytná pro správnou funkci buněk a dobré zdraví a tělo ho samo zároveň neumí vyrobit. V současné době se však za vitamín nepovažuje a patří do skupiny růstových faktorů. Získávat jej lze ze stravy, zejména z fermentovaných potravin.

Reklama

Aby tělo fungovalo co nejlépe, pomáhá mu v tom celá řada látek. K těm nejznámějším patří vitamíny. Existuje ale také celá řada sloučenin, které v těle fungují na podobném principu a pomáhají urychlovat různé procesy, přesto se mezi vitamíny neřadí. Jednou z takových důležitých látek je Pyrrochinolinchinon neboli PQQ, který hraje klíčovou roli při podpoře funkcí mitochondrií (o těch jsme psali v jednom z předchozích dílů seriálu Biohacking). 

Mitochondrie jsou elektrárny na výrobu energie pro téměř každou buňku těla. Biohackeři často kombinují PQQ s koenzymem Q10, kdy obě látky fungují synergicky pro lepší zdraví mitochondrií. Spolu zvyšují energii a mají schopnost prodloužit zdraví do pozdějšího věku. PQQ působí také tak, že podporuje tvorbu nových mitochondrií.

Chřest, zdravá strava

Biohacking: "Mistr antioxidant", který předpoví délku našeho života

Experti zabývající se dlouhověkostí tvrdí, že je pro naše zdraví tak klíčový, že hladina glutathionu v našich buňkách se stává předpovědí délky života. Jeho produkci lze ale podpořit správnou stravou a vhodně zvolenými doplňky stravy.

Přečíst článek

Podle studie na zvířatech publikované v prestižním časopise PLoS One může „nedostatek PQQ skutečně zhoršit funkci mitochondrií“. Mezi příznaky mitochondriální dysfunkce může patřit v dětství snížený růst, svalová slabost, neurologické problémy, gastrointestinální problémy a zvýšené riziko infekce. Tato sloučenina je pak důležitá i pro to, aby v těle řádně fungovaly nejrůznější další látky, zejména enzymy.

Tajemství japonské kuchyně

PQQ se přirozeně vyskytuje ve stravě. Nejbohatšími zdroji PQQ jsou fermentované potraviny tradiční v japonské kuchyni jako natto a miso a ovoce, zelenina a bylinky jako listová petržel, zelená paprika, kiwi, papája či špenát. 

PQQ je také k dispozici v koncentrované podobě v doplňcích stravy. Je lepší se rozhodnout pro typ produktu, který se získává z fermentovaných bakterií, a ne pro druh synteticky vyrobený.

šilajit, mumio

Biohacking: Šilajit. Zní to jako šarlatánství, ale funguje. Snižuje tuk v krvi a zvyšuje testosteron

Možná jej znáte pod názvem mumio. Je to příbuzný ropy nebo uhlí, vozí se z Nepálu a Ruska a má řadu skoro zázračných účinků. Třeba na plodnost.

Přečíst článek

Žádné vědecky stanovené dávkování PQQ neexistuje, ale některé studie naznačují, že může být prospěšný již v dávkách dva miligramy. Většina doplňků stravy se však vyrábí v tabletách s 20-40 miligramy, což je jako denní dávka obecně považováno za bezpečné a účinné pro většinovou populaci. 

Pokud se pro ně rozhodnete, začněte na spodní hranici spektra a dávku pomalu zvyšujte, abyste posoudili svou toleranci. Opravdu přehnaně vysoké dávky ve studiích na krysách ukázaly toxicitu směrem k ledvinám, i zde tedy lze konstatovat, že všeho s mírou.

Odbourává špatný cholesterol

PQQ má také antioxidační vlastnosti, které mohou pomoci neutralizovat škodlivé volné radikály, a zabránit tak poškození buněk a rozvoji zánětu. Výzkum publikovaný v časopise Journal of Nutritional Biochemistry ukázal, že suplementace PQQ vedla k významnému snížení mnoha markerů zánětu již po třech dnech.

Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking

Trvalý dlouhodobý zánět v těle totiž může vést až k chronickým onemocněním jako rakovina, cukrovka či srdeční problémy. Řada studií potvrdila schopnost PQQ chránit před oxidativním stresem. Jedna studie z japonské univerzity Hokkaido ukázala, že PQQ pomáhá předcházet odumírání neuronů v mozku způsobenému oxidačním stresem, což by mohlo být potenciálně prospěšné pro neurologické poruchy, jako je Parkinsonova choroba. Jiná studie na myších zjistila, že PQQ může snížit riziko osteoporózy tím, že inhibuje poškození DNA, buněčnou smrt a blokuje oxidační stres.

Kurkuma, kurkumin, koření

Biohacking: Kurkuma je těžká váha pro zdraví a proti stárnutí, protože ničí zánět. Zádrhel tam ale je

Stárnutí, trombóza, deprese, zánět a revma. Proti tomu všemu bojuje kurkumin. Jen si člověk musí ohlídat, aby se dobře vstřebal.

Přečíst článek

Oběhovou soustavu pomáhá PQQ chránit pomocí vlivu na hladinu cholesterolu. To je viskózní látka, která se nachází v celém těle a je naprosto nezbytná pro zdraví. Tvoří základ buněčných membrán a slouží k produkci hormonů, vitaminů rozpustných v tucích a žlučových kyselin. Příliš mnoho cholesterolu však může začít ucpávat cévy, což nutí srdce k většímu úsilí při pumpování krve a zvyšuje riziko infarktu a mrtvice. Některé studie naznačují, že užívání doplňku stravy PQQ by mohlo pomoci udržet hladinu cholesterolu pod kontrolou a snížit tak riziko srdečních onemocnění. Například studie z Japonska ukázala, že doplňování PQQ významně snížilo hladinu špatného LDL cholesterolu.

Takzvanou anti-aging molekulou se PQQ stal díky slibnému výzkumu, který prokazuje jeho potenciál působit jako jedna ze strategií k prodloužení života. Studie na zvířatech publikovaná v časopise Experimental Gerontology skutečně zjistila, že suplementace PQQ „dokázala snížit oxidační stres a zvýšit délku života u hlístic“.

Biohacking: Jezte jablka. Obsahují fantastický všelék quercetin

Biohacking: Jezte jablka. Obsahují fantastický všelék quercetin

Začátek roku je tradičně časem předsevzetí. Pokud jste si slíbili, že se budete lépe starat třeba o své tělo, v dalším pokračování seriálu Biohacking se dozvíte, jak využít antiaging molekulu quercetin (kvercetin). Jde o užitečnou látku, která je přítomná v řadě potravin a v řadě studií byly prokázány její antikarcinogenní, protizánětlivé a antivirové účinky.

Přečíst článek

Zelený čaj - ilustrační foto

Biohacking: Rutin tlumí nástup Alzheimerovy choroby. A nejen to

Vědci stále lépe chápou procesy v těle, které vedou ke stárnutí organismu. Na zpomalení stárnutí se pozitivně podepisuje celá řada látek, které postupně představujeme v seriálu Biohacking. Tentokrát se budeme věnovat rutinu, látce, která má pozitivní vliv zejména na srdeční činnost, ale také tlumí nástup neurodegenerativních chorob v čele s Alzheimerovou chorobou či Parkinsonem. Rutin přitom najdeme v běžných potravinách, včetně jablek nebo třeba v zeleném čaji.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jak se starat o mozek?

Biohacking: Mozek je to nejcennější, co máme. Umíte se o něj starat?

Přečíst článek
Doplnění energie - ilustrační snímek

Biohacking: Zapomeňte na kafe i energetické nápoje. Doplnit energii lze rodiolou

Přečíst článek
Withanie snodárná neboli Ašvaganda

Biohacking: Lepší než antidepresiva? Léčebné účinky byliny ašvagandy již potvrzují i vědci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme