Reklama

Biohacking: Pro zdravý domov to chce uklidit i toxiny

domov
Pixabay
Alžběta Shejbalová

Domov je naším hájemstvím. Místo, kde si lze odpočinout po práci, kde má člověk své místo, své blízké a tráví v něm většinu času. Proto i biohackeři řeší, jak místo, kde žijeme, působí. 

Reklama

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak snížit negativní dopady na lidské zdraví doma, je přestat používat toxické čistící prostředky. Škodlivé v nich bývají nejen různé přídatné syntetické i přírodní složky, ale i třeba použité vůně přípravku –  složení navíc spadá pod obchodní tajemství a výrobci ho tedy nejsou povinni deklarovat. Místo těchto produktů se dá k úklidu domova použít například univerzální soda bicarbona a obyčejný ocet.

Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Co to je biohacking? Nový lifestyle, který zahrnuje metody, jak si „vytunit" tělo a mozek, jak co nejzdravěji, nejefektivněji a nejlépe fungovat a žít. Seriál Biohacking na newstream.cz každý týden představuje nejzajímavější „hacky." Níže najdete odkazy na jednotlivé již vydané díly.

Přečíst článek

Tyto přírodní prostředky zastoupí většinu domácích čističů a na internetu se dá nalézt i řada receptů například i na prací prášek či čistič odpadu. Plné námětů a receptů na jednoduché prostředky jsou česky vydané sborníky německých stránek Smarticular. Stejně tak lze sodu a ocet použít místo různých kosmetických a zkrášlovacích přípravků a dále se tím zbavit dalších škodlivin, které zahlcují organismus.  

Pokud se člověk nechce vzdát kupované drogerie či kosmetických produktů a chcete si zjistit, jak je určitý produkt škodlivý, lze to v databázi Skin Deep Environmentální pracovní skupiny (Environmental Working Group). Ta nyní obsahuje přes 85 tisíc konkrétních produktů a také jednotlivé složky ingrediencí, které jsou analyzované z hlediska bezpečnosti pro lidské zdraví. 

Kvalita vzduchu je základ 

Eliminací toxinů ve vnitřním prostředí se automaticky zlepšuje i kvalita vzduchu. Základním předpokladem čistšího vzduchu interiéru je pravidelný úklid. Zejména použití vysavače s HEPA filtrem, který se často mění. Pravidelné vytírání podlah a utírání prachu snižuje koncentraci škodlivin. 

V případě chovu domácích mazlíčků, či pokud v bytě bydlí alergici, či tam, kde je na místě obava, že vzduch nebude mít odpovídající kvalitu, lze pořídit čističku vzduchu. Dnes je na trhu nabídka, kdy si vybere každý v jakékoliv cenové relaci. Kvalitní čistička by měla obsahovat HEPA filtr a ionizátor a je třeba vybírat modely podle velikosti čištěné místnosti.

Ben Greenfiled, jeden z nejznámějších biohackerů a autor populární knihy Boundless, propaguje pořídit zařízení s UltraHEPA filtrem, který je schopný odfiltrovat látku o velikosti 0.003 mikronu, což zachytí i ty nejmenší částice, včetně nejmenších virů. 

Testování, zdraví

Biohacking: Jak zjistit své skutečné zdraví

Jak žít co nejdéle v plném zdraví, to je trend dneška. Další díl seriálu o biohackingu řeší, jak otestovat své skutečné zdraví.

Přečíst článek

Pro čistší vzduch existují i low-tech přístupy. Nejeden biohacker používá rostliny nejen jako dekoraci domova, ale také pro čištění vzduchu. Toto je postaveno na dnes již klasické studii NASA, která potvrdila hypotézu, že pokojové rostliny jsou schopny čistit vzduch od různých těkavých látek, jako například toluen, benzín či formaldehyd. Nejlépe se vedly bambus a různé druhy fíkusu. Následné novější studie dále prokázaly čistící účinek i samotné hlíny, ve které jsou rostliny zasazeny, funguje totiž jako biofiltrační systém. 

Slavná blogerka Katie Wells alias Wellnessmama zase používá aktivované bambusové uhlí, které má účinně čistit vzduch a zbavuje i nepříjemných pachů. Toto speciálně upravené uhlí je výborný absorbent, což znamená, že do svých mikropórů na povrchu dokáže navázat velké množství a druhů částic.  

Kontroverzní elektromagnetické záření 

Elektromagneticko-frekvenční (EMF) záření nabývá na důležitosti tím, jak se zvyšuje počet přístrojů, které ho v domácnosti generují. V hlavním proudu vědy jsou dopady nízkého množství neionizujícího elektrosmogu vylučovaného přístroji pro osobní použití jako počítače, televize a mobily pořád kontroverzí. Některé studie jejich vliv prokázaly, jiné ho zase popřely.

Biohacker ale nečeká, až se vědci domluví a používá prostředky a metody, kterými záření moderních elektro přístrojů může významně snížit. Co dělá snad každý biohacker, je připojení jednoduchého časovače na wi-fi router a jeho nastavení na noční vypínání. Také používá hands-free pro delší hovory a mobil má v módu letadlo při spánku, či pokud si bere telefon na sportování. Z gadgetů, které se prodávají s cílem eliminovat EMF záření, to jsou různé kryty na mobily či podložky pod notebooky nebo také kryty zásuvek, které blokují samovolně unikající elektřinu. 

HiiT, fitness, trénink

Biohacking: Zdravé mitochondrie oddálí stárnutí

Tloustnutí, únava, nemoci a předčasné stárnutí. To vše dokáží způsobit špatně fungující mitochondrie. Další díl seriálu o biohackingu řeší, jak zlepšit mitochondriální zdraví.

Přečíst článek

Chůze, walking

Biohacking: Příliš sezení je špatné jako kouření, hlavně v práci. Lze to změnit

Jak si neničit tělo při práci? To je téma dalšího dílu seriálu o biohackingu. Chodicí pás při práci z domu, bosé boty, polední meditace, koncentrace na dech a vize úspěchu pomohou proti ochablému tělu i mysli.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme