Reklama

Biohacking: Kofein je zdravý i toxický. Zkuste „neprůstřelné“ kafe

italské espresso
ilcaffeespressoitaliano.com, se svolením
Alžběta Shejbalová

Kofein je paradoxní látka. Jako antioxidant je zdraví prospěšná. Ovšem taky vede k závislosti a zhoršuje stres a často může být i jedovatá. Jak s ním nakládat, radí expertka přes budování životního stylu zvaného biohacking Alžběta Shejbalová.

Reklama

Kofein je stimulant centrálního nervového systému. Mechanismus jeho účinku spočívá v tom, že blokuje receptory adenozinu, který v těle přirozeně podporuje únavu a ospalost. Kofein má adiktivní vlastnosti, což znamená, že se na něj tělo stává závislým a může se posunout hranice jeho tolerance. Poločas rozpadu kofeinu je asi tři až pět hodin, ale v lidském organismu existuje velká variabilita trávení kofeinu, a i proto je jeho efekt odlišný mezi jednotlivci, a i u každého může v čase různý.  

Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Biohacking: Dětem dejte sladké a těžkou peřinu

Proč děti potřebují sladkosti? Jaké vitamíny a doplňky stravy by měly mít? A jak podpořit vývoj mozku? Dočtete se v dalším pokračování úspěšného seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Nejoblíbenější produkt obsahující kofein je bezesporu káva. Ta byla přítomná i u počátků biohackingu – Dave Asprey, jeden z jeho duchovních otců, vymyslel již v roce 2009 koncept „bulletproof coffee“. Tento recept je stále oblíbený, a to zejména mezi následovníky nízkosacharidové stravy či přerušovaného půstu (o tom jsme více psali zde), protože podle Aspreyho tvrzení budete nasycení a plní energie ještě dlouho po vypití takto připravené kávy.

Jak si udělat bulletproof kafe

Navrhuje ji vypít místo snídaně, protože tím prý vlastně prodloužíte ranní půst bez toho, že byste měli dopoledne hlad. Jak tedy na „kulkám odolávající“ kávu? Do hrnku čerstvě připravené kávy přidáte jednu až dvě lžíce kvalitního másla či stejné množství přepuštěného másla ghí. Doporučuje také přidat takzvaný MCT olej v množství jedna lžička až dvě lžíce, zpočátku spíš méně, kvůli možným projímavým účinkům. Zkratka MCT znamená tuk se středně dlouhými vazbami a většinou je vyrobený alespoň zčásti z kokosového oleje, místo MCT lze tedy použít i ten.  

Zelené smoothie - ilustrační foto

Biohacking: Tělo se umí detoxikovat samo. Ale je dobré mu pomoct

Existuje řada postupů a strategií, jak pomoci tělu, aby si mohlo zlepšit aktuální i dlouhodobý zdravotní stav. Lidský organismus totiž za standardních podmínek detoxifikuje dost dobře sám, ale pouze do určité míry. Pokud si tedy „dopřáváme“ hodně a často, je dobré alespoň na chvíli zařadit některou z následujících praktik a tělo by nám mělo odvděčit větší energií a lepším zdravím.

Přečíst článek

Asprey také radí se zaměřit na kvalitu kávy a pořizovat ji buď alespoň bio anebo ideálně tu, u které znáte její původ a proces zpracování. Většina pražených kakaových bobů totiž obsahuje toxické látky jako mykotoxiny, akrylamid a pesticidy. Konvenčně pěstovaná káva obsahuje kvůli intenzivnímu postřiku vysoké množství chemických pesticidů. Ty jsou používány, aby zabránily přítomnosti mykotoxinů, jako jsou ochratoxin A a aflatoxin, což jsou prokázané lidské karcinogeny.

Akrylamid zase vzniká při pražení kávy a bývá přítomen v každém jídle, které se konzumuje hnědé až černé. Může způsobovat rakovinu a nervové poškození. Paradoxně nejvíc akrylamidu obsahují mírně opražené druhy káv, neboť dlouhým pražením se množství akrylamidu postupně snižuje. Proto právě biohackeři doporučují kupovat kávu od producentů, v jejichž výrobním procesu je přímo zahrnuto i testování na různé škodliviny, a tím minimalizovat jejich negativní dopady na organismus.  

Ráno dělá den! Snídaně do značné míry nahradily byznys obědy

Ještě před pár lety by napadlo jít na snídani do kavárny jen pár výstředníků. Dnes patří snídaně v bistrech a kavárnách k největším trendům současné gastronomie. Snídaně prověřilo i covidové období, kdo na ně vsadil, má dnes spoustu práce. Před leckterým snídaňovým podnikem stojí – logicky hlavně o víkendu – fronta. Proč nás tak baví snídat v kavárnách? A co si nejčastěji dáváme?

Přečíst článek

Samotný kofein vykazuje spíše negativní metabolický a hormonální efekt na lidské tělo zvyšuje inzulín a stresový hormon kortizol. Tím může vychylovat rovnováhu krevního cukru a zvyšovat pocity úzkostí a deprese. Epidemiologické studie ale ukazují spíše pozitivní efekty konkrétních produktů s kofeinem – kávy a dalších nápojů a poživatin jako jsou černý a zelený čaj, včetně nyní tolik populární matchy, a výrobků z kakaového bobu, kola ořechu či guarany. Šálek matchy totiž obsahuje zhruba stejně kofeinu jako káva, což je třikrát víc než v šálku standardně louhovaného zeleného čaje.

Obecně se těmto produktům připisuje pozitivní efekt na organismus i kvůli obsahu silných antioxidantů– polyfenolů kyseliny chlorogenové a skořicové v kávě a epigalokatechinu v čajích, zejména v tom zeleném. Bylo dokázáno, že konzumace kávy, čajů i kvalitní čokolády podporuje srdce, játra a slinivku a také pomáhá předcházet některým rakovinám a neurodegenerativním onemocněním, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba. 

Zelené smoothie - ilustrační foto

Biohacking: Obětovat snídani nebo večeři? Půst je hitem posledních let

V jakém formátu je nejlepší přerušovaný půst? Je opravdu absence jídla natolik zdraví prospěšná?

Přečíst článek

Někteří biohackeři tedy nápoje a potraviny s kofeinem využívají pro stimulační a antioxidační účinky, ale další kvůli jejich iritujícímu, adiktivnímu a toxickému potenciálu konzumaci těchto poživatin odmítají.  

Kofein či kofeinový výtažek z kávy se také přidává jako omlazující substance do kosmetických přípravků či se lze setkat na internetu s návody, jak si v domácích podmínkách připravit kávový klystýr. Silnou kávou lze také mořit nábytek či zbylý lógr se dá použít jako tělový peeling a také jej lze s dobrými výsledky kompostovat.  

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Čaj z gynostemy působí lépe než káva

Biohacking: Čaj z gynostemy působí lépe než káva. A je zdravější

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme