Reklama

Avatar po třinácti letech stále láká, podruhé ovládl tržby tuzemských kin

Snímek z filmu Avatar (2009)
20th Century Studios, s laskavým svolením

Obnovený Avatar z roku 2009 režiséra Jamese Camerona vystřídal v čele víkendové návštěvnosti kin historický snímek Jan Žižka od režiséra Petra Jákla. Na Avatar, dobrodružný sci-fi příběh ze vzdálené planety Pandora, dorazilo uplynulý víkend téměř 10 tisíc návštěvníků. O filmy Jan Žižka, Úsměv a Spolu byl sice větší divácký zájem, ale o pořadí rozhodují tržby, které měl Avatar nejvyšší. Vyplývá to z údajů na webu Unie filmových distributorů (UFD).

Reklama

Na obnovenou premiéru úspěšného snímku Avatar dorazilo za tři týdny téměř 72 tisíc návštěvníků, kteří v pokladnách nechali 12 milionů korun. Jan Žižka má na kontě za pět týdnů od premiéry přes 295 tisíc diváků při tržbách přes 48,2 milionu korun.

Třetí místo patřilo nadpřirozenému psychologickému hororu Úsměv. Americký snímek o víkendu navštívilo bezmála 11 tisíc lidí. Na čtvrté příčce skončila filmová adaptace psychologického dramatu o životě s autismem Spolu, kterou napsali i režírovali David Laňka a Martin Müller. Snímek s Veronikou Žilkovou a Štěpánem Kozubem v hlavních rolích zaznamenal za dva týdny přes 32 tisíc návštěvníků.

Premiéra Jan Žižka

Další kariérní zásah. Jákl bude koproducent filmu s držitelem Oscara Crowem

Režisér a scenárista Petr Jákl, jehož film Jan Žižka aktuálně ovládá žebříček návštěvnosti českých kin, je jedním z producentů snímku Land of Bad s hollywoodskou hvězdou Russelem Crowem. Akční thriller začal minulý měsíc v Austrálii natáčet režisér Will Eubank, který společně s Davidem Frigeriem napsal i scénář. V hlavní roli se vedle držitele Oscara a Zlatého glóbu Crowa představí australský filmový a televizní herec Liam Hemsworth známý ze série Hunger Games. Ve filmu se setká i se svým starším bratrem Lukem Hemsworthem.

Přečíst článek

Na pátém místě byl stejně jako před týdnem animovaný snímek Mimoni 2: Padouch přichází, který má za 15 týdnů na kontě přes 640 tisíc návštěvníků a jeho celkové příjmy činily téměř 103 milionů korun. Z dalších českých snímků se umístil na osmém místě film Banger režiséra a scenáristy Adama Sedláka. Snímek s Adamem Mišíkem v hlavní roli za tři týdny navštívilo téměř 50 500 lidí.

Premiéra Avataru 2 se blíží

Avatar je americký sci-fi film Jamese Camerona z roku 2009, který kombinuje výkony živých herců a počítačové animace a sázel na v té době populární technologii 3D obrazu. Snímek o střetu chamtivých obyvatel Země a planety Pandora je komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob, po celém světě vydělal 2,79 miliardy dolarů. Získal také řadu ocenění, především za vizuální efekty.

Thajské pláže jsou po pandemii znovu plné turistů

REPORTÁŽ: Kultovní thajská pláž Maya Bay je znovu krásná jak před lety. Kazí to však zákazy a omezení

Pláž Maya Bay v roce 2000 proslavil film Pláž s Leonardem DiCapriem. Davy turistů, které následovaly, přinesly křehký ekosystém na pokraj kolapsu. Pláž se musela uzavřít na téměř čtyři roky. A když se letos v lednu otevřela, ukázalo se, že to již nebude stejné. Po sedmi měsících od otevření navíc přišlo další uzavření. Zatím dočasné.

Přečíst článek

Cameron se před několika lety pustil do natáčení hned čtyř dalších pokračování najednou. Avatar 2 bude mít premiéru 16. prosince, další díly budou následovat.

Víkendová a celková návštěvnost kin a tržby filmů:

  film tržby víkend (v mil. Kč) diváci víkend tržby celkem (v mil. Kč) diváci celkem
1. Avatar (obnovená premiéra) 1,96 9897 12,1 71 896
2. Jan Žižka 1,92 11 535 48,2 295 155
3. Úsměv 1,91 10 739 4,3 24 798
4. Spolu 1,83 11 452 5,1 32 167
5. Mimoni 2: Padouch přichází 1,30 8203 102,8 640 773

Zdroj: Unie filmových distributorů

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Proč nebyly tvůrkyně filmu Barbie nominovány na Oskary? A co to vypovídá o filmovém byznysu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme