Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prestižní švýcarskou banku má vytáhnout z krize saúdský princ. Akcie rostou

Švýcarskou banku má vytáhnout z krize saúdský princ Mohammed bin Salmán. Akcie rostou
 nst
nst

Švýcarská banka Credit Suisse měla špatný rok. Série problémů a skandálů způsobila, že akcie zažily volný pád – spadly o dvě třetiny, z firmy odešla řada zaměstnanců a klienti masivně vybírali vklady. Možná nyní bance konečně svítá naděje. Spekulace, že saúdský princ Mohammed bin Salmán zvažuje koupi investiční části banky, poslala akcie o pět procent vzhůru. 

Reklama

Bin Salmán může podle zdrojů Bloombergu vložit do nově vyčleňované investiční odnože banky asi 500 milionů dolarů (asi 11,5 miliardy korun). Mezi dalšími investory je například bývalý šéf ředitel banky Barclays Bob Diamond se svým Atlas Merchant Capital, šéfem nové investiční divize, která se sjednotí pod značku Credit Cuisse First Boston bude investiční veterán Michael Klein. Celkově se hovoří o investici ve výši jedné miliardy dolarů. 

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

Credit Suisse zaplatí miliardy v kauze, která odstartovala krizi v roce 2008

Problémy zmítaná banka Credit Suisse souhlasila s tím, že zaplatí 495 milionů dolarů (asi 12,5 miliardy korun) za vypořádání největšího zbývajícího případu souvisejícího s její úlohou při prodeji cenných papírů zajištěných hypotékami (RMBS) na bydlení v USA, které přispěly k finanční krizi v roce 2008. Uvedla to agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Zatím není jasné, zda chce do transakce jít korunní princ osobně nebo prostřednictvím některého z královských investičních fondů. Saúdská národní banka, ze 37 procent vlastněná státním suverénním fondem, je již hlavním investorem v probíhajícím navyšování kapitálu Credit Suisse ve výši čtyř miliard dolarů. Podle Bloombergu by další saúdská investice posílila důvěru v úsilí věřitelů o restrukturalizaci. 

Investor do Tesly či Newcastlu United

Korunní princ není ve světě investic žádný nováček. Inicioval královské investice například do automobilky Lucid Motors, Twitteru, Citigroup i anglického fotbalového klubu Newcastle United.

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

Soud pokutoval Credit Suisse za to, že umožnila pašerákům drog prát peníze

Švýcarský federální trestní soud shledal švýcarskou banku Credit Suisse a jejího bývalého zaměstnance vinnými z nedostatečného postupu proti praní špinavých peněz. Bance vyměřil pokutu dva miliony švýcarských franků (téměř 50 milionů korun).

Přečíst článek

Oddělením investiční divize se Credit Suisse snaží zachránit svůj byznys, který v posledních dvou letech velmi utrpěl. Firma reportovala dohromady ztrátu osm miliard dolarů. Letos čelila odlivu vkladů a klientského byznysu. 

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka po UBS, která má skoro 170letou historii, se v roce 2021 dostala do těžkých problémů kvůli spekulacím s americkým hedgeovým fondem Archegos Capital a fondy společnosti Greensill, kterou jsou nyní v insolvenci. Kromě toho vyšla najevo řada manažerských pochybení. Kvůli tomu byl v srpnu zcela obměněn top management banky.

Credit Suisse, druhá největší švýcarská banka

Credit Suisse čelí propadu cen akcií, roční výhled je nejhorší v historii banky

Akcie Credit Suisse na burze v Curychu prudce klesají, dopoledne spadly až o 12 procent. Od začátku roku odepsaly zhruba 60 procent hodnoty a jsou na cestě vykázat nejhorší rok v historii této švýcarské banky sahající do roku 1856. Generální ředitel Ulrich Körner ale ujišťuje, že banka je finančně zdravá a že avizovaná restrukturalizace ji stabilizuje. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme