Reklama

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let
Pixabay

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Reklama

Téměř ve všech zemích hrají hlavní roli zdražující energie a pohonné hmoty, druhou nejvíce postiženou kategorií jsou potraviny. Na oboje začaly mít vliv dopady ruské invaze na Ukrajinu, omezení exportu obilí z Ukrajiny a protiruské sankce západního světa uvalené na Moskvu. Vliv má i narušený dodavatelský řetězec kvůli proticovidovým opatřením týkající se například čipů.

Jednociferná inflace je zpět. Po roce a půl

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v srpnu opět zpomalil na 8,5 procenta z červencových 8,8 procenta. Pod deset procent se v červnu dostala poprvé od loňského ledna. Před tím se ale pod deseti procenty držela nepřetržitě od července roku 1998, a to většinou výrazně. Inflace je ale nejnižší za poslední rok a tři čtvrtě. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Přehled míry inflace v uplynulých měsících ve vybraných zemích světa, EU a eurozóně:

země inflace (v procentech, měsíc) trend
Venezuela 398,2 (červenec) nejvyšší na světě
Libanon 229,8 (srpen) 2. nejvyšší na světě
Sýrie 139,5 (srpen) 3. nejvyšší na světě
Argentina 124,4 (srpen) od počátku 90. let, 4. nejvyšší na světě
Turecko 58,9 (srpen) nejvyšší v Evropě
Kuba 41,8 (červenec) x
Egypt 37,4 (srpen) nejvyšší za sedm let
Maďarsko 16,4 (srpen) nejvyšší v celé EU
Slovensko 8,9 (srpen) nejvyšší v eurozóně
Ukrajina 8,6 (srpen) nejnižší za rok a půl
ČR 8,5 (srpen) nejnižší za rok a tři a čtvrtě
Polsko 8,2 (srpen) x
V. Británie 6,7 (srpen) x
Chorvatsko 6,6 (srpen) nejnižší za rok a půl
Litva 6,2 (srpen) nejnižší od října 2021
EU 5,9 (srpen) x
Lotyšsko 5,4 (srpen) x
Itálie 5,3 (srpen) x
Rusko 5,2 (srpen) čtvrtý měsíční nárůst v řadě
Francie 4,9 (září) x
Estonsko 4,6 (srpen) nejnižší za rok a tři čtvrtě
Německo 4,5 (září) x
eurozóna 4,3 (září) x
USA 3,7 (srpen) druhý měsíční nárůst po sobě
Španělsko 3,5 (září) třetí měsíční nárůst po sobě
Jižní Korea 3,4 (srpen) první nárůst po šesti měsících
Japonsko 3,2 (srpen) x
Řecko 2,7 (srpen) druhý nárůst po devíti měsících
Bělorusko 2,3 (srpen) x
Hongkong 1,8 (srpen) x
Švýcarsko 1,6 (srpen) x
Čína 0,1 (srpen) nejnižší z vyspělých ekonomik na světě

zdroj: ČTK, národní statistické úřady, tradingeconomics.com

Míra inflace v České republice byla po uzavření prvního pololetí v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) pátá nejvyšší, a to po Turecku, Maďarsku, Polsku a Slovensku. Vyplývá to ze zprávy o vývoji inflace v roce 2023, kterou sestavila společnost Utility Bidder. Prognóza České národní banky (ČNB) předpokládá, že se inflace dostane pod tři procenta v příštím roce.

Potraviny dramaticky zlevňují, inflace je ale stále vysoká. Proč?

Lukáš Kovanda: Potraviny dramaticky zlevňují, inflace je ale stále vysoká. Proč?

Obchodní řetězce se postupně umoudřují a korigují svoji dosud kontroverzní cenotvorbu. Výsledkem tak je hmatatelné letošní zlevnění většiny základních potravin. Přesto meziroční inflace se drží na vysokých hodnotách. Už v příštím roce by se měla inflace dostat do blízkosti dvouprocentního inflačního cíle ČNB, tvrdí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Meziroční míra inflace na Slovensku v srpnu zvolnila na 8,9 procenta z červencových 9,7 procenta. Tempo růstu spotřebitelských cen zpomalilo šestý měsíc v řadě a bylo nejnižší od loňska. Slovensko má nejvyšší inflaci ze zemí eurozóny.

Vše o inflaci čtěte zde

Meziroční růst spotřebitelských cen v Polsku v září zpomalil na 8,2 procenta ze srpnových 10,1 procenta. Inflace se tak dostala pod desetiprocentní hranici poprvé od loňského února. Polský premiér Mateusz Morawiecki po zveřejnění statistických údajů uvedl, že do konce roku by inflace mohla klesnout pod šest procent a že polská centrální banka by mohla přikročit k dalšímu snížení úrokových sazeb. Meziroční míra inflace v Polsku se letos v únoru vyšplhala až na 18,4 procenta, tedy na nejvyšší úroveň za 26 let.

Rekordmanem EU je stále Maďarsko

Meziroční růst spotřebitelských cen v Maďarsku v srpnu zpomalil na 16,4 procenta z červencových 17,6 procenta. Inflace tak vykázala pokles již sedmý měsíc za sebou. V lednu se inflace v Maďarsku vyšplhala až na 25,7 procenta, což byla nejvyšší úroveň od roku 1996. Maďarsko se v poslední době potýká s nejvyšší inflací v Evropské unii.

Česko druhé „nejlepší” v EU. Vyšší inflaci má jen Orbánovo Maďarsko

AKTUALIZOVÁNO: Česko druhé „nejlepší” v EU. Vyšší inflaci má jen Orbánovo Maďarsko

Míra inflace v Evropské unii v srpnu klesla na 5,9 procenta z červencové hodnoty 6,1 procenta. Ve své zprávě to uvedl statistický úřad Eurostat. Nejvyšší mělo s hodnotou 14,2 procenta Maďarsko, druhá nejhorší byla Česká republika, kde inflace dosáhla 10,1 procenta. Tyto dvě země jsou zároveň v EU jediné, kde byla inflace v srpnu nad deseti procenty.

Přečíst článek

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v září podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie zpomalilo na 4,3 ze srpnových 6,4 procenta. Je to nejnižší úroveň zaznamenaná od začátku války na Ukrajině.

Podle domácího způsobu výpočtu míra inflace v září činila 4,5 procenta, a snížila se tak z 6,1 procenta, kde byla v srpnu. Meziměsíčně spotřebitelské ceny podle domácí metodiky vzrostly o 0,3 procenta. Nejvýše od znovusjednocení Německa v říjnu 1990 inflace vystoupila loni na podzim. Tehdy se dostala na 8,8 procenta.

Inflaci nad deset procent mají jen dvě země. Včetně Česka

Míra inflace v Evropské unii v srpnu klesla na 5,9 procenta z červencové hodnoty 6,1 procenta, uvedl statistický úřad Eurostat. Nejvyšší inflaci mělo s hodnotou 14,2 procenta Maďarsko, druhá nejhorší byla Česká republika, kde inflace dosáhla 10,1 procenta. Tyto dvě země jsou zároveň v EU jediné, kde byla inflace v srpnu nad deseti procenty. Třetí nejvyšší inflace byla na Slovensku, a to 9,6 procenta.

Nejnižší míru inflace mělo v srpnu letošního roku Dánsko, kde podle metodiky Eurostatu činila 2,3 procenta. Následují Španělsko a Belgie (obě 2,4 procenta). Data Eurostatu se liší od údajů ČSÚ i dalších národních statistických úřadů, rozdíl spočívá v odlišné metodice měření inflace. Hlavní rozdíl pramení z odlišného přístupu k takzvanému imputovanému nájemnému. 

Evropská centrální banka

Inflace v eurozóně zůstane v příštích letech nad cílem ECB, tvrdí experti

Inflace v eurozóně by měla klesat o něco výrazněji, než se předpokládalo. V příštích dvou letech by se však měla dál držet nad dvouprocentním cílem Evropské centrální banky. Vyplývá to podle agentury DPA z výsledků průzkumu institutu ZEW mezi 125 odborníky na finanční trh.

Přečíst článek

Míra inflace v eurozóně v září klesla na 4,3 procenta ze srpnové hodnoty 5,2 procenta, uvedl Eurostat. Inflace je tak nejníže za poslední dva roky. Před rokem byla na deseti procentech, což byl tehdejší rekord. Nejvyšší inflaci má nyní v eurozóně Slovensko. Nejvíce k růstu cen letos v září přispěla kategorie potraviny, alkohol a tabák. Nižší ceny energií naopak přispěly ke zmírnění inflace.

Evropská centrální banka se proti inflaci brání tím, že v září opět zvýšila svou základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 4,50 procenta. Ke zvýšení úroků přikročila už podesáté za sebou.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Británii v srpnu nečekaně zpomalilo a míra inflace zvolnila o desetinu bodu na 6,7 procenta. Podle analytiků to vyvolává otázku, jaký postoj zaujme britská centrální banka k dalšímu zpřísňování měnové politiky. Inflace se tak opět vzdálila 41letému rekordu z října, který činil 11,1 procenta, je však stále vysoko nad dvouprocentním cílem britské centrální banky.

Spojené státy opět čelí nárůstu

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen ve Spojených státech v srpnu zrychlilo na 3,7 z červencových 3,2 procenta. Nárůst inflace je větší, než očekávali analytici. Zároveň je to největší nárůst za déle než rok. Vyšší jsou ceny energií i mnoha výrobků. Takzvaná jádrová inflace vyšla ale nižší, než se čekalo.  Loni v červnu se meziroční míra inflace v USA vyšplhala až na 9,1 procenta, byla tak nejvýše za více než 40 let.

Riziko recese v USA roste, tvrdí investiční ředitelé z BlackRock a Amundi

„I přesto, že se konsensus mezi investory a analytiky letos výrazně posunul od recesního scénáře, investiční ředitelé Rick Reider (BlackRock) a Vincent Mortier (Amundi) si myslí, že recese je naopak pravděpodobnější,“ píše ve svém komentáři analytik BHS Timur Barotov.

Přečíst článek

Fed se snaží dostat inflaci pod kontrolu prostřednictvím zvyšování úrokových sazeb, které zahájil loni v březnu. V červenci Fed základní úrokovou sazbu zvýšil o čtvrt procentního bodu do pásma 5,25 až 5,50 procenta. Základní úrok se tak nachází na nejvyšší úrovni od roku 2001. V září ale Fed podle očekávání sazby dále nezvýšil.

Meziroční míra inflace v Rusku v březnu klesla na 3,5 procenta z únorových 11 procent. Poprvé za rok se tak dostala pod čtyřprocentní cíl ruské centrální banky. Za poklesem inflace stojí vysoká srovnávací základna z loňského března. Tehdy spotřebitelské ceny v Rusku prudce rostly v důsledku únorového zahájení útoku na Ukrajinu.

Velký protikorupční úklid Pekingu. Si Ťin-pching chce nastartovat ekonomiku, ale opak bude zřejmě pravdou

Peking přitvrdil v protikorupčním tažení. Si Ťin-pching chce oživit ekonomiku, šíření strachu ale způsobí opak

Čínský prezident Si Ťin-pching a vládní aparát Pekingu letos spustil největší protikorupční tažení za posledních devět let, které stálo místo stovky úředníků, zástupců armády i státních organizací. Cílem je vrátit důvěru Číňanů v ochabující ekonomiku a nastartovat její růst, ale ve výsledku to může znamenat opak, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Spotřebitelské ceny v Číně se v srpnu  zvýšily o 0,1 procenta. Země se tak vymanila z červencové deflace, tedy poklesu cen, ve výši 0,3 procenta. V deflaci se ocitla poprvé po více než dvou letech. Čína je od roku 2021 první zemí ze skupiny velkých světových ekonomik G20, která byla v deflaci. Naposledy se v této situaci v srpnu 2021 ocitlo Japonsko, uvedla agentura Reuters. 

Rekordmanem v Evropě je Turecko

Míra inflace v Turecku v srpnu pokračovala v silném růstu a dostala se na 58,9 procenta. Nejvíce se zvýšily ceny v kategorii hotely, kavárny a restaurace, kde meziroční vzestup činil 89,3 procenta. Míra inflace v Turecku v červenci po osmi měsících zpomalování obnovila růst, a to na 47,83 procenta. Zdražovaly zejména segment hotelů, restaurací a kaváren, dále zdravotní péče a potraviny s nápoji. Nejméně rostly náklady na bydlení. 

Inflace a zadlužení jako tikající bomba. Argentině hrozí platební neschopnost i politické změny

V Argentině kulminují problémy s vysokou inflací a vysokým zadlužením. Mizerná ekonomická situace ovlivňuje domácí politiku a vznáší otázky nad kroky Mezinárodního měnového fondu, který je k argentinské finanční morálce benevolentní.

Přečíst článek

Inflace v Turecku se citelně zvyšovala až do loňského října, kdy se dostala na 85,5 procenta, maximum za 24 let.  Podle odhadu turecké centrální banky by inflace měla do konce roku dosáhnout 58 procent, což je více než dvojnásobek předchozích odhadů. Návrat „stability" banka čeká až od roku 2025.

K rekordmanům ve světě patří i Argentina. Míra inflace v srpnu, zhruba měsíc před prezidentskými volbami, vystoupila na 124,4 procenta. Inflace v Argentině patří k nejvyšším na světě a podle analytiků se bude zvyšovat i nadále, napsal týdeník Der Spiegel. Centrální banka druhé největší jihoamerické ekonomiky stále tiskne nové peníze, aby mohla financovat rozpočtový deficit.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Naše energetické „zelenání“ zaplatí naše děti. I s úroky

Lukáš Kovanda: Naše energetické „zelenání“ zaplatí naše děti. I s úroky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme