Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Američané vylovili z oceánu sestřelený čínský balon. Nález obsahuje zpravodajské senzory

Horkovzdušný balon (ilustrační foto)
Pixabay
 ČTK

Americká armáda vyzdvihla z Atlantského oceánu důležité elektronické součástky z objektu, který označuje za čínský špionážní balon a který 4. února sestřelila u pobřeží Jižní Karolíny. S odvoláním na prohlášení armády o tom informovala agentura Reuters. Mezi nalezenými součástkami jsou také senzory, jejichž účelem bylo podle armády shromažďování zpravodajských informací.

Reklama

„Členové posádky dokázali na místě vyzdvihnout důležité fragmenty, včetně všech hlavních senzorů a dalších elektronických součástek stejně jako rozměrných částí struktury,” citovala Reuters z armádního prohlášení. Podle stanice CBS je mezi nalezenými fragmenty také soustava antén měřící devět až 12 metrů.

Čína špehovala svět důsledně. Špionážní balóny se vznášely nad všemi kontinenty

Čína rozmístila své špionážní balóny po celém světě, zpozorovány byly na pěti kontinentech, uvedl ve středu Bílý dům. Spojené státy jsou podle něj v této věci v kontaktu se svými spojenci. Pentagon uvedl, že americká vláda si je vědoma několika přeletů čínských balónů americkým územím, píší světové agentury.

Přečíst článek

Čínský balon, který do americké vzdušné obranné zóny vstoupil 28. ledna, podle amerických představitelů měřil zhruba 60 metrů a nesl obrovský koš vážící zhruba tunu. USA ho po několika dnech sledování na příkaz prezidenta Joea Bidena sestřelily. Čína popírá, že by tímto objektem byl její špionážní balon.

Severoamerický vzdušný prostor kromě toho v posledních dvou týdnech narušily i další létající objekty. Neidentifikovaný objekt sestřelily americké stíhačky 10. února nad Aljaškou. O den později pak kanadský premiér Justin Trudeau informoval o sestřelení dalšího neidentifikovaného objektu nad kanadským teritoriem Yukon. Další neidentifikovaný objekt zlikvidovala americká armáda 12. února nad Huronským jezerem. Pentagon uvedl, že žádný z těchto objektů nepředstavoval hrozbu útoku.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

USA a Čína se dohodly na obnovení komunikace mezi svými armádami

Biden a Si a se domluvili na obnovení komunikace mezi armádami, problémem zůstává Tchaj-wan

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme